Recept

Hongaarse palacsinta Ingrediënten (voor 4 personen) Pannenkoekjes (circa 12) in een koekenpan van 20 cm: 200 g bloem, 3 grote eieren, 1/4 l melk, 1 theelepel suiker, 1 1/2 theelepel zout, 1/4 l koolzuurhoudend bronwater, klontjes boter.

Janny de Moor

Ragout: 2 eetlepels olie, ganzenvet of reuzel, 200 g gesnipperde ui, 400 g kalfsvlees in blokjes, zout, 1 kleingesneden groene paprika, 2 dl crème fraîche, 4 eetlepels gezeefde tomaat, 1 eetlepel heet paprikapoeder, selderijblad.

Hortobágy palacsinta, genoemd naar het nationale park tussen de rivier de Tisza en de Hongaarse hoogvlakte. Tegenwoordig een toeristisch gebied waar paardenshows gehouden worden en de 'herders' voor de aardigheid vleessauzen koken in ijzeren ketels, bijvoorbeeld borjú pörkölt, de kalfsragout van ons recept.

- Bloem in een kom storten. Met eieren, melk, suiker en zout een glad beslag klutsen. Een uur koelen. Vlak voor gebruik het prikwater erdoor kloppen. Telkens een klontje boter smelten, 0,75 dl beslag in de pan gieten, rondwalsen tot de hele bodem is bedekt , op hoog vuur bakken tot de bovenkant droog is, omkeren en nog even doorbakken.

- In wijde pan vet op matig vuur verhitten, ui glazig bakken. Opzijschuiven en vlees 10 minuten laten meedoen. Paprika toevoegen met 2 eetlepels crème fraîche, 2 eetlepels gezeefde tomaat en het hete paprikapoeder. Zachtjes gaar stoven (15 minuten). Op elke pannenkoek een schep ragout. Twee randen erover klappen, oprollen.

Met de gevouwen kant onder op een warme schotel scheppen. Saus roeren van de rest van de crème fraîche en de rest van de gezeefde tomaat. Verwarmen in de leeggekomen ragoutpan. Saus over de pakketjes schenken. Garneren met blaadjes selderij. Wijn: Egri Bikavèr (Stierenbloed). Sla vooraf of erbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden