Recepten voor wie van zichzelf wil houden

Solo food

Janneke Vreugdenhil Podum euro 20,-

****

In de hele discussie over obesitas bij kinderen, orthorexia bij jongeren en ondervoeding bij ouderen wordt er nog te vaak van uitgegaan dat het de sociaal zwakkeren in onze samenleving zijn die hun eetpatroon maar moeilijk op de rails krijgen. Zelden hoor je dat ook een heel grote groep hogeropgeleiden echt slecht eet. Kinderen die grotendeels worden grootgebracht door een au pair en een kant-en-klaarmaaltijd krijgen voorgeschoteld omdat papa en mama het veel te druk hebben. Of alleenstaanden, die nooit de juiste partner hebben gevonden of op een bepaald moment in hun leven scheiden en daardoor opeens alleen aan tafel zitten.

De meeste mensen die dit overkomt, koken ook niet zelf. Ze halen wat, bakken een ei en snijden een tomaat in stukken, dan krijgen ze ook nog wat groenten binnen.

Een scheiding overkwam ook culinair journalist Janneke Vreugdenhil. Van een druk gezin waar alles draaide om het grote fornuis dat centraal in de open keuken stond, kwam ze terecht op een zolderkamer met een piepklein keukentje. De eerste maanden lukte het amper om een hap naar binnen te krijgen. Met veel pijn en moeite een kop soep of een salade die, jawel, ook weleens kant-en-klaar gehaald werd bij de dichtstbijzijnde groenteman.

Niks voor Vreugdenhil, die we kennen van haar juist enorm enthousiasmerende culinaire bijdragen aan NRC Handelsblad. Langzaamaan pakte ze draad weer op en besloot van de nood een deugd te maken. Ze begon te werken aan een boek over solo koken. 'Voor jezelf koken is van jezelf houden' werd haar nieuwe adagium.

Rond de drie miljoen mensen leven solo in Nederland, dus Vreugdenhil boort met dit boek een enorme doelgroep aan. Door haar fijne schrijfstijl en aansprekende recepten word ik steeds vrolijker als ik het doorlees. Na de eerste zwarte periode, breekt steeds vaker de zon door en komen de gerechten als warme linzensalade met gegrilde geitenkaas en de koude noedelsalade met komkommer en sashimizalm met meer en meer zelfvertrouwen uit haar keuken.

Daarbij is ze ondertussen aan het solliciteren naar een nieuwe man door foto's in het boek waar je haar in bad ziet of met een bak oesters op bed.

Voor jezelf koken is echt zoveel fijner dan iets eten dat buiten de deur is klaargemaakt. Je hebt alles zelf in de hand en je hoeft met niemand rekening te houden. 'In wezen ben je zelf je ideale gast, want je weet precies wat je lekker vindt.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden