Recept voor een zorgeloze Kerst

Hooggespannen culinaire verwachtingen, weinig tijd en gasten die niets lusten of allergisch zijn: Kerst is stress voor de thuiskok. Karin Luiten heeft de oplossing - en de recepten.

Vaste prik. Elk jaar gaat pal na de zomer de telefoon met de vraag 'Wat gaan we doen met Kerst?' En dan heb ik het niet over mijn moeder of schoonmoeder, maar over de redactie van Tijd. Zolang de mussen nog lekker van het dak vallen, is het kerstmenu niet een kwestie waar ik me mee bezig wil houden, maar ja, je bent dienaar van het volk, niet waar? Dus ik stelde per Twitter en Facebook de vraag waar lezers behoefte aan zouden hebben. Eerste conclusie: het kerstmenu lééft, ook begin september. Tweede conclusie: u heeft vooral behoefte aan groot vlees en aan kleine hapjes, aan klassiek en aan modern, aan kalkoen of juist alles behalve kalkoen, aan Beef Wellington en aan gewone stamppot, aan gourmetten en aan vegetarisch, aan winters maar toch licht en liefst koolhydraatarm, aan Italiaans, Frans, Indisch, Engels of juist Hollands, aan een superfeestelijke kerstpudding en aan suikervrij.

Nou, ga d'r maar aan staan. Of om in culitermen te blijven: maak daar maar eens chocola van. We leven in een ernstig verdeelde samenleving, ook op eetgebied. Er was iemand die vroeg om een toetje voor honderd man want ze gaat als vrijwilliger aan de slag voor cliënten van een GGZ-instelling. Maar er was ook de noodkreet: 'Houd er rekening mee dat de meeste trouwe abonnees oud en alleen zijn. Val ze niet elk jaar lastig met vrolijke kerstdiners met veel familie en vrienden. Zo pijnlijk!' Er waren zelfs lezers die vroegen of we Kerst dit jaar niet gewoon konden overslaan. Aanlokkelijk, maar helaas geen optie.

Het is nu eenmaal een feit dat de meeste mensen eters hebben met de Kerst, en daar kunnen ze best wat hulp bij gebruiken. Overigens is er één ding waar de raadgevers het allemaal over eens lijken te zijn: er is behoefte aan een grote mate van voorbereiding, waarbij regelmatig de term 'stressvrij' voorbijkwam. Want Kerst is stress, elk jaar weer. Terwijl dat niet zou moeten mogen natuurlijk.

Maar het lijkt er elk jaar juist penibeler op te worden. Door alle kookprogramma's op tv is het verwachtingspatroon danig opgeschroefd. Een béétje thuiskok voelt zich verplicht om te gaan lopen cheffen met toefjes en streepjes. Het moet gastronomisch, het moet ingewikkeld en het moet minstens acht gangen, en nog liever twaalf. Ook de disgenoten zijn steeds vaker een complicerende factor. De een is sinds kort veganist, de ander juist hartstochtelijk carnivoor die weigert 'konijnenvoer' te eten. Er zit altijd wel een zeurpiet tussen die niks lust. Een allergie voor gluten, noten of lactose komt steeds vaker voor. En kinderen? Die doe je al helemaal geen plezier met poespas en opsmuk, die eten het liefst stiekem in een hoekje de hele avond alleen maar stokbrood met boter (géén kruidenboter, daar zitten 'groene dingetjes' in: 'ieuw').

Nee, het is allemaal heus niet makkelijk. Maar u dacht toch niet dat ik mij zo eenvoudig uit het veld liet slaan? Nee hoor, mijn oplossing is even simpel als doeltreffend: een vrolijke tafel. Gewoon schalen met van alles en nog wat allemaal op tafel zetten, dan zoekt iedereen het maar lekker zelf uit. Dat scheelt de kok bovendien een hoop gefrut in de keuken, want borden opmaken is er niet meer bij; iedereen schept zelf op. Nou vooruit, ik heb een los voorafje (soep, altijd goed) en een taart toe. Het recept van de taart staat volgende week in de krant, dat is echt een makkie, kan ik u verklappen, wel vindt u hier alvast het boodschappenlijstje. Nee heus, er kan dit jaar niks meer mislukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden