opinie

Recept van Rutte biedt perspectief: laten we eerst EU perfecter maken

Minister-president Mark Rutte. Beeld ANP
Minister-president Mark Rutte.Beeld ANP

De Berlijnse Europa-toespraak van Mark Rutte werd in Nederland gemengd ontvangen. Zowel politici als media loven de premier voor het uitspreken van een visie, maar zijn verdeeld in hun waardering van zijn verhaal. Sommigen vinden de speech te Europagezind, anderen hoopten op een Europese liefdesverklaring. Maar vanuit Brexit-perspectief sloeg hij precies de juiste toon aan, vindt Tim Kluwen, student rechten aan de Universiteit van Oxford.

Nog geen anderhalf jaar geleden besloot het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te stappen. Vooralsnog is dit geen wijs besluit gebleken: economische cijfers zijn belabberd, de politiek verkeert in chaos en de emoties rond de Noord-Ierse grens spelen hoog op. In combinatie met de onwaarheden en non-argumenten van Brexiteers als Boris Johnson tijdens de referendumcampagne van 2016 leidt dit tot een eenzijdig beeld van Brexit.

De Britten zijn verkeerd geïnformeerd en maakten daardoor een keuze waar ze spijt van gaan krijgen, zo luidt het oordeel in de kroeg, het café of de Biergarten. Bovendien won het kamp 'Leave' vooral door laagopgeleiden die niet tegen de EU stemden, maar tegen immigratie en globalisering. Dat beeld heeft een kern van waarheid, maar we moeten onszelf niet wijs maken dat dit het hele verhaal is. Wij Europeanen moeten erkennen dat veel Britten met goede argumenten en veel passie tegen EU-lidmaatschap hebben gestemd. In Oxford, waar meer dan 70 procent 'Remain' stemde, ontmoet ik regelmatig mensen die op basis van legitieme argumenten voor uittreding hebben gekozen, en die hier geen spijt van hebben.

Federalisering

Hun tegenstem was onder meer een stem tegen het gebrek aan directe democratische invloed op Brusselse besluiten, tegen het overhevelen van nog meer soevereiniteit naar het Berlaymont (het hoofdkantoor van de Europese Commissie) en tegen doorgeschoten solidariteit met lidstaten die hun financiële zaken niet op orde hebben. Zij stemden tegen verdere Europese federalisering. Macron en mogelijk Merkel onderkennen onvoldoende dat dezelfde gevoelens wijdverbreid zijn onder de hele Europese bevolking. De verkiezingsuitslag in Italië is daarvoor bewijs.

In tegenstelling tot Macrons serenade aan de Europese superstaat toont Rutte de realiteitszin die o zo nodig is voor effectieve bescherming van de EU. Alshij zegt dat we niet moeten streven naar een ever closer union, maar naar een steeds perfectere EU, stelt hij terecht dat een federaal einddoel geen gegeven is. Het was juist de combinatie van enerzijds de permanente behoefte tot uitbreiding van het Europese takenpakket en anderzijds de vaak middelmatige uitvoering van Brussels beleid, die de Britten zo tegenstond.

Perspectief

Voor iemand die dagelijks wordt geconfronteerd met de Brexit-gevolgen, lijkt verdere Europese federalisering op dit moment niet het juiste recept. Het recept-Rutte biedt perspectief: laten we eerst de EU in huidige vorm verbeteren voordat we Brussel mogelijk extra bevoegdheden geven. Het is niet verstandig om zo kort na uittreding van zo'n belangrijke lidstaat critici meer munitie te geven door bijvoorbeeld een Europese minister van financiën te creëren.

Waar Macron een utopie schetst van het Europese ideaal, vergroot de Hollandse nuchterheid in Ruttes voorstellen het draagvlak voor de EU, waardoor de kans op een Nexit, Dexit of Frexit verkleint. Waar Macron zich vrijwel exclusief toelegt op samenwerking met Duitsland, vormt Rutte een alliantie met zeven andere landen. Waar Macron de machinist is, is Rutte als hij spreekt over 'de trein die onvermijdelijk voortraast naar een federale eindbestemming', de materiaalman. Hij zet de trein op een tussenstation stil om te zorgen dat de 27 wagons met elkaar verbonden blijven. Dan zien we later wel wat het volgende station wordt.

Lees ook: In Rutte’s Europa hebben de lidstaten het voor het zeggen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden