recept feesteten / La bombine

Voor 6 personen:

1,5 kg vastkokende aardappelen, geschild, in plakjes gesneden; 3 eetlepels reuzel of (olijf)olie; 1 grote ui, in ringen gesneden; 200 g mager rookspek, in korte reepjes gesneden; minstens 4 grote laurierbladeren; een klein handje gedroogde cèpes (eekhoorntjesbrood); 2 tomaten; zout; zwarte peper

Nederland mag een fietsland zijn, Frankrijk is dat ook, alleen wordt fietsen hier niet zozeer als transportmiddel gezien, maar als sport. De L’Ardechoise bijvoorbeeld is elk jaar in juni een evenement voor cyclosportifs, cyclotouristes et grands randonneurs. L’Ardechoise is geen wedstrijd maar een tocht. Er waren dit jaar meer dan 15.000 mensen die zich op hun racefiets hesen om de diverse afstanden waarvoor men kon intekenen, af te leggen. De langste tocht duurt drie dagen, waarin ongeveer 600 km wordt afgelegd met 35 hellingen, waarvan de hoogste, de Col du Pendu, 1435 meter telt.

De fietsers worden overal met vlaggen, borden en gejuich welkom geheten en er zijn natuurlijk ook plaatsen waar ze te eten krijgen – in Valvignères, ook al volgens de traditie, La Bombine Ardechoise, een streekgerecht, en dan weet je zeker dat de kat niet met een lege maag zal weglopen.

Vroeger was de bombine armeluiseten: aardappelen en laurierblaadjes en wie het had, deed er een stuk spek in. Deze karige basis wordt tegenwoordig in onze welvaartsmaatschappij door iedereen naar eigen smaak met van alles aangevuld: varkens- of lamsvlees, olijven, uien, knoflook en wortels, en er zijn zelfs mensen die er Gruyère in doen. (ook zonder kaas kun je een vegetarische bombine maken; als er maar aardappelen en laurier in zitten). We maken het recept van de openbare school du Montoulon in Privas.

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Laat in een braadpan de reuzel of olie heet worden en fruit hierin de reepjes spek en de ringen ui. Voeg er de plakken aardappel aan toe, de laurierblaadjes, de gedroogde paddestoelen, de tomaten en zout en peper naar smaak. Giet er zoveel water bij dat dit alles voor ¾ onder staat, laat het zaakje aan de kook komen en houd het anderhalf uur tegen de kook aan. Er wordt natuurlijk brood bij gegeten. Een verse salade vooraf is een goed idee. En ik moet zeggen, olijven zijn inderdaad erg lekker in de bombine.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden