recept europees streekgerecht / Lamskoteletjes uit Navarra

Ingrediënten voor twee:

1 uitje, ½ teentje knoflook, 1 eetlepel olijfolie, 50-100 g gekookte ham als één plak, 500 g vleestomaten, peper, zout, 4 lamskoteletjes, peper, zout, 50 g chorizo in dunne plakjes. Garnituur: 1 kleine bloemkool, 1 eetlepel olijfolie, 1-2 teentje knoflook, 1 eetlepel witte wijnazijn, 1 eetlepel water, 2 afgestreken theelepels paprikapoeder, peper, zout, 1 eetlepel fijngesneden groene paprika, knapperig brood.

Sommige landgenoten willen enkel op vakantie met geweckte runderlapjes en een zak aardappelen in de kofferbak. Zo was het in de jaren vijftig en zo is het nog steeds, blijkens het voorpaginanieuws van afgelopen zaterdag. De ’Nederlandse keuken’ vindt ook in het favoriete Spanje nog steeds de meeste aftrek. Dat schijnt niet zozeer voort te komen uit ons boers verleden, als wel te stoelen op dezelfde angst die anderen juist tijdens de vakantie zo licht ontvlambaar maakt: je raakt in den vreemde je houvast kwijt. Zo bekeken kan het heel zinvol zijn uw reisgenoot thuis al te laten wennen aan de smaak van het vakantieland. En heel verleidelijk. Is eten niet minstens de helft van de pret? Chuletas de cordero a la Navarra. Erbij Coliflor al ajo arriero, bloemkool met knoflook van de ezeldrijver.

Het gesnipperde uitje en het uitgeknepen knoflook op matig vuur fruiten in de olie. De ham in blokjes laten meedoen. De tomaten overgieten met kokend water, pellen en in stukjes gesneden toevoegen. Twintig minuten laten sudderen onder deksel. Dan nog 10 minuten in open pan, af en toe roeren.

Garnituur: bloemkool in roosjes drie minuten in ruim water koken. Koud spoelen en laten uitlekken. Olie in kleine pan verhitten. Daarin het gepelde en eenmaal doorgesneden knoflook bruinen. Uit de pan nemen. De olie mengen met wijnazijn en water, deze saus op smaak brengen met paprikapoeder, peper en zout. Mengen met de bloemkool.

De koteletjes onder een gloeiende grill aan weerszijden bruinen. Voorzien van peper en zout, in een vuurvast schoteltje leggen. Warmhouden. Overgieten met de saus, en op ieder stukje vlees een paar dubbelgeklapte plakjes chorizo leggen. Warm serveren met knapperig brood en de bloemkoolsalade. En een glas rode Navarra of Rioja.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden