Recept

Recept: eet spitskool, de kool die 'alle groenten overwint'

Beeld Trouw

De prehistorische mens trof een dikke stengel aan langs de kust van de Middellandse Zee en de Atlantische oceaan. Die smaakte een beetje mosterdachtig. Later zouden er uit deze brassica zeker 400 verschillende familieleden voortkomen: van broccoli tot spruitjes. Grieken en Romeinen werden enthousiaste telers. 

Natuurlijk namen Romeinse soldaten hun meest geliefde groente mee op hun lange veldtochten door Europa. Ook naar de barbaarse Batavieren. En zo namen wij de Latijnse naam caulis over.

Volgens Griekse dokter Theophrastus verdrijft het blad maagpijn en de Romein Cato (200 v.C.) zegt: “Kool overtreft alle groenten. Eet hem gekookt of rauw. Als je hem rauw eet, doe er dan azijn bij.” In de Oudheid dacht men bovendien dat kool hielp tegen dronkenschap als je hem vóór het drinken at. En waarempel! In ‘The Cambridge World History of Food’ schrijft een geleerde: ‘het is gebleken dat de vitamines B in het blad heel welkom zijn als de geest bewolkt is door alcoholische dampen.’

Recept

Een ovenschoteltje (bodem circa 18 cm, hoogte 6 cm) invetten.

Een flink stuk van de onderkant van de kool snijden. Voorzichtig 6 grote bladeren afpellen, langs de nerf halveren, nerf wegsnijden; 3 minuten in ruim kokend water leggen. Koud spoelen en droogdeppen.

Alle ingrediënten tot en met zout door het gehakt kneden.

De oven voorverwarmen op 200 graden C.

De schotel bekleden met het geblancheerde blad, zo dat de helft over de rand hangt, maar ook de bodem bedekt is. Het gehakt daarin drukken, overhangend blad eroverheen slaan, klontjes boter bovenop. Toedekken met deksel of alufolie. Drie kwartier op de middelste richel van de oven zetten. Bedekking wegnemen en nog even laten kleuren onder een gloeiende grill. Aansnijden met een scherp mes.

Menusuggestie. Vooraf: Salade met zult. Bij de binnenkant van de spitskool de dikke stronk wegsnijden. De rest heel fijn snijden, mengen met knoflook, peper, zout, olijfolie, notenazijn en fijngesneden bosui. Op twee borden een bergje maken, eromheen opgerolde plakjes zult. Na: Chocolade-ijs met peer.

Ingrediënten voor twee:

1 spitskool circa 900 g

200 g rundergehakt

50 g gerookte spekblokjes

1 ei

1 uitgeknepen teen knoflook

3 eetlepels paneermeel

1 eetlepel kappers

2 theelepels karwijzaad

peper, zout

boter voor

bovenop

Erbij: stokbrood

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden