Rebellerende Conservatieven zinnen op een coup tegen May - nog maar weer een keer

May en haar Conservatieve fractie dinsdag tijdens het vragenuurtje in het Britse lagerhuis. Beeld AFP
May en haar Conservatieve fractie dinsdag tijdens het vragenuurtje in het Britse lagerhuis.Beeld AFP

En weer zoemt het in Westminster van de geruch­ten over een po­ging om premier May af te zetten. Maar of zo’n coup haalbaar is?

Tim de Wit

Al sinds May vorig jaar zomer een keiharde dreun kreeg van de kiezer bij de tussentijdse verkiezingen die ze zelf had uitgeschreven, ligt ze voortdurend onder vuur. Omdat ze sindsdien regeert met gedoogsteun van de kleine Noord-Ierse DUP en zo overeind blijft dankzij een flinterdunne meerderheid, is haar autoriteit flink afgebrokkeld. Al meerdere keren leek het einde van haar premierschap nabij.

Zo’n vijftig partijgenoten, uitgesproken brexit-aanhangers, zouden dinsdagavond op een interne bijeenkomst hebben uitgesproken dat ze May in deze cruciale slotfase van de brexit-onderhandelingen alsnog aan de kant willen schuiven. Journalisten van de BBC en ITV citeerden aanwezigen die haar omschreven als een ramp.

De regels van de Conservatieve Partij bepalen dat wanneer er 48 parlementsleden per brief het vertrouwen opzeggen in de premier, er een officiële motie van wantrouwen volgt. Daarna stemmen de 315 Conservatieve parlementsleden over de vraag of ze nog vertrouwen in haar hebben. Stemt de meerderheid tegen, dan kan May de verhuiswagen in Downing Street laten voorrijden en verdwijnt ze van het toneel.

Geen grote namen

Op papier lijken die 48 brieven niet het grootste probleem, maar of er 158 Conservatieven bereid zijn om May te lozen is zeer de vraag. Een interne leiderschapsstrijd zou de brexit-onderhandelingen ­ernstig schaden en de kans op een ‘no deal’-brexit – een brexit zonder akkoord – flink verhogen. Dus dat er buiten deze vijftig boze pro-brexit Conservatieven nog ruim honderd te vinden zijn, lijkt onwaarschijnlijk.

Daarnaast ontbraken de grote namen op deze bijeenkomst. Boris Johnson, de luidruchtige brexit-aanhanger die in juli nog de regering van May verliet omdat hij haar brexit-strategie te slap vond. Maar ook de eveneens in juli opgestapte David Davis was er niet, noch de aanvoerder van de brexit-vleugel binnen de Conservatieve Partij Jacob Rees-Mogg. Laatstgenoemde verdedigde May dinsdag zelfs en zei dat hij zich verzet tegen een gecoördineerde couppoging. Ook Davis zei onlangs nog dat hij wil dat May voorlopig premier blijft.

De aanhoudende stroom aan geruchten brengt de premier voortdurend in een lastig parket. Ook dinsdag moest ze zich in een volgepakt en luidruchtig Lagerhuis tijdens het vragenuurtje verdedigen na lastige vragen van de oppositie over haar autoriteit.

Toch is May’s zwakke positie tegelijk haar kracht. Haar nu ten val brengen kan de brexit-­onderhandelingen laten ­ontsporen. Het zou zelfs tot nieuwe verkiezingen kunnen leiden met als risico dat Labour, en daarmee Jeremy Corbyn, de macht overneemt. Dat is voor elke Conservatief, ongeacht de blik op brexit, de grootste nachtmerrie. Het zou er ook voor zorgen dat de Conservatieven helemaal de controle over het brexit-proces kwijtraken; nu kunnen ze vanaf de backbenches nog rechtstreeks invloed uitoefenen op hun premier.

Lees ook:

Nederlandse exporteurs zijn nog niet klaar voor de brexit

Wijzend op een voorbijkomende truck, zegt Annika Hult van Stena Line dat het haar werknemers anderhalve minuut kost om die te controleren en toegang te verschaffen tot Groot-Brittannië. Hoeveel tijd dat kost na de brexit? 'Ik ga niet speculeren over wachttijden, maar het gaat leiden tot vertragingen, geen twijfel mogelijk.'

Rampscenario brexit: Londen presenteert een waslijst aan waarschuwingen

Het was wel een heel smalle evenwichtsbalk waarover de Britse brexit-minister Dominic Raab zich moest voortbewegen, wankelend tussen geruststellen en waarschuwen. Aan hem de zware taak om de langverwachte scenario's te presenteren voor een snoeiharde brexit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden