Rebellenleider drukt stempel op Oekraïense herdenking

Honderden Oekraïners hebben gisteren in het dorp Grabovo een herdenking van de ramp met vlucht MH17 bijgewoond. Ze kwamen samen bij het deze week opgerichte monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. "We zullen ieder jaar bidden voor de slachtoffers van deze tragedie", zei geestelijke Avramiy.

De herdenking, door de lokale gemeenschap georganiseerd, kreeg een zware politieke lading door het vlagvertoon van de Volksrepubliek Donetsk en een toespraak van 'rebellenpremier' Aleksandr Zachartsjenko die het gebied in handen heeft.

Volgens Zachartsjenko is Oekraïne verantwoordelijk voor de ramp. "Op deze plek zijn onschuldige slachtoffers omgekomen", zei hij. Hij sprak zijn waardering uit voor de aanwezigheid van zoveel mensen bij de herdenking en zei nabestaanden van de ramp "volledige veiligheid" te bieden als ze naar de rampplek toe willen komen. Na de speech van Zachartsjenko volgde een minuut stilte en werden 298 witte ballonnen opgelaten en bloemen gelegd. Achter het monument wapperden de vlaggen van de landen waar de slachtoffers vandaan kwamen.

Behalve de rebellenkopstukken waren er veel mensen uit de omgeving. Velen van hen hebben herinneringen aan de tragedie. De twee schoolkameraden Sergej en Vlad (beide 15 jaar) uit Grabovo zagen hoe de brokstukken vorrig jaar uit de hemel vielen. In de wijde omgeving zochten ze naar lichaamsdelen en stukken van het vliegtuig. "Het zal voor altijd een litteken blijven", zei een van hen.

Niet alleen in Oekraïne werd gisteren stilgestaan bij de ramp. Buiten het parlementsgebouw in het Australische Canberra werd een gedenkteken onthuld. Onder de doden van rampvlucht MH17 zijn 39 Australiërs. Premier Tony Abbot zei voorafgaand aan de ceremonie dat de dood van de 298 inzittenden van het vliegtuig "ons gevoel van rechtvaardigheid" heeft gekrenkt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden