Update

Rebellen vinden nieuwe eisen Syrische regering onaanvaardbaar

Syrische tank in een buitenwijk van Damascus. Beeld ANP
Syrische tank in een buitenwijk van Damascus.Beeld ANP

De nieuwe voorwaarden die het Syrische regime stelt aan het VN-vredesplan zijn 'onaanvaardbaar'. Dat zegt de Syrische oppositie vandaag. 'We kunnen geen gedeeltelijke implementatie van het staakt-het-vuren accepteren. Het geweld van regeringstroepen moet eerst stoppen', aldus een woordvoerder.

'We steunen het vredesplan zoals dat op tafel lag volledig en geven het leger van Assad tot donderdag. Als de regeringstroepen zich dan nog niet hebben teruggetrokken, zullen wij ook blijven doorvechten. Met ons is niet besproken dat de rebellen ontwapend zouden moeten worden, en is voor ons ook geen optie.'

Vandaag liep de eerste deadline van het VN-vredesplan af: Syrische troepen zouden zich terug moeten trekken uit de verschillende brandhaarden van het land. Later deze week zou een staakt-het-vuren ingaan. De deadline is ondertussen verstreken, maar onder anderen de steden Homs, Hama en Aleppo liggen nog onder vuur.

Volgens bemiddelaar Kofi Annan trekt het Syrische leger zich inderdaad terug uit sommige gebieden, maar worden andere plaatsen aangevallen die eerder nog niet onder vuur hebben gelegen.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem zei vandaag dat Damascus wel mee meewerkt aan het vredesplan, maar eist eerst de garantie van bemiddelaar Kofi Annan dat de rebellen die tegen het regime vechten, zich ook aan het staakt-het-vuren houden. 'We vragen terroristische groeperingen die moorden, ontvoeren en onze infrastructuur vernielen niet om garanties. We willen ze van Annan', zei hij.

Goede wil
Muallem, die in Moskou is voor besprekingen met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov, zegt nu dat de Syrische regering wel degelijk militairen heeft teruggetrokken uit sommige provincies. 'Ik heb mijn Russische collega verteld over de stappen die Syrië zet om zijn goede wil te tonen. Wij hebben al militaire eenheden uit verscheidene Syrische provincies teruggetrokken.'

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, zei dat er geen enkel bewijs is dat de Syrische president Bashar al-Assad zich houdt aan afspraken. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de claims van Assads bewind 'een grote en onacceptabele leugen'.

Een ander onderdeel van het plan is de aanwezigheid van een groep van internationale monitoren. Muallem zegt nu dat Syrië ook inspraak wil hebben bij de samenstelling van deze groep. Eerder had het Syrische regime al geëist dat het Vrije Syrische Leger schriftelijk een staakt-het-vuren zou garanderen. De rebellen weigerden op deze nieuwe voorwaarde in te gaan.

Turkije beraadt zich op 'stappen'
De afgelopen dagen werd er volop gevochten in Syrië en gisteren heeft het Syrische leger de Turkse grens geschonden. Turkije beraadt zich nu op stappen, waaronder maatregelen 'waar we niet aan willen denken', aldus de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vandaag.

Erdogan stelt president Bashar al-Assad persoonlijk verantwoordelijk voor de dood van burgers. 'Hij blijft elke dag 60, 70, 80, 100 (mensen) doden', zei de Turkse premier over Assad. Voorheen noemde hij de Syrische leider een vriend, maar 'nu schieten zijn militairen nu meedogenloos op vluchtende vrouwen en kinderen'.

Syrische militairen openden gisteren het vuur op een vluchtelingenkamp net over de grens. Hierbij kwamen twee Syrische vluchtelingen om het leven en vele mensen, waaronder Turkse burgers, raakten gewond. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, kapt vanwege de ontwikkelingen zijn reis naar China af, en keert vervroegd terug naar Turkije.

Behalve aan de grens met Turkije, worden er ook schermutselingen langs de grens met Libanon gemeld. Een Libanese cameraman zou zijn doodgeschoten. Syrische regeringstroepen zouden de afgelopen acht dagen duizend mensen hebben gedood. Alleen gisteren al zouden honderdzestig mensen zijn omgekomen. Dat heeft een woordvoerder van de Syrische Nationale Raad, de belangrijkste oppositiegroep in het land, vandaag gezegd. Annan noemde het bloedvergieten 'onaanvaardbaar'.

In ruim een jaar tijd zijn volgens de VN door het politiek geweld in Syrië zeker 10.000 doden gevallen. Volgens de rebellen zijn alleen al vorige week minstens 1000 mensen gedood, meestal burgers.

Vluchtelingen
Kofi Annan is vandaag aangekomen in Turkije, waar hij zeven vluchtelingenkampen zal bezoeken. Hij zal later op de dag met een brief verslag aan de VN-Veiligheidsraad uitbrengen. Het aantal vluchtelingen dat de Syrisch/Turkse grens probeert over te steken is afgelopen week sterk gestegen. Op dit moment bevinden zich zo'n 24.000 vluchtelingen in Turkije, waaronder honderden soldaten die uit het Syrische leger zijn gedeserteerd.

China heeft de regering en de oppositie opgeroepen 'zich onmiddellijk te houden aan het vredesplan van Syrië-gezant Kofi Annan'. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd. Volgens Peking 'begint de tijd te dringen'. Eerder heeft het land samen met Rusland nog tweemaal voorkomen dat de Verenigde Naties sancties oplegden aan het regime van Bashir al-Assad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden