Rebellen veroveren grensplaats in West-Libië

LIBIË
Libische opstandelingen hebben de grensplaats Wazin in het westen van het land veroverd, een zeldzame overwinning in dat deel van het land. Hun zege leidde tot de vlucht van ruim honderd Kadafi-getrouwe militairen, onder wie naar verluidt een generaal en dertien officieren. Zij staken de grens over naar Tunesië, waar ze zijn gearresteerd.

Libië en Tunesië delen twee grensovergangen. Die bij Wazin ligt circa 200 kilometer ten zuiden van de veel belangrijker overgang Ras Jdir. De afgelopen dagen werd onder meer gevochten in de stad Nalut, die nabij Wazin ligt.

In de strijd om de stad Misrata, die gisteren voortduurde, maken de troepen van Kadafi zich volgens de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton schuldig aan 'kwaadaardige aanvallen' op burgers. Haar Nederlandse ambtgenoot Rosenthal, die op bezoek was in Washington, zei dat in Libië geen sprake is van een patstelling. De toestand gaat vooruit door de druk op Kadafi, aldus Rosenthal.

EGYPTE
Een hof in Egypte heeft opdracht gegeven tot het verwijderen van de namen van oud-president Hosni Moebarak en zijn vrouw Suzanne van alle openbare gebouwen in het land. Het gaat om honderden, mogelijk duizenden plekken; metrostations, scholen, straten, pleinen en bibliotheken. In zijn oordeel zei de rechter dat 'Moebaraks corruptie is onthuld'. Vorige week gaf het Openbaar Ministerie opdracht tot de arrestatie van Moebarak en zijn twee zoons op verdenking van corruptie en dodelijk geweld tegen demonstranten.

BAHREIN
Medische hulpverleners die in Bahrein gewonde demonstranten behandelen, zijn systematisch het doelwit van verdwijningen. Dat meldt de krant The Independent op gezag van e-mails van artsen uit Bahrein. Recent zouden zeker 32 artsen tussen de 33 tot 65 jaar zijn verdwenen. Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldt het oppakken van artsen.

SYRIË
De Syrische president Assad heeft gisteren een nieuwe gouverneur aangesteld voor de stad Homs. Demonstranten hadden het vertrek van de vorige geëist. Assad tekende gisteren het decreet waarmee de noodtoestand - van kracht sinds 1963 - werd opgeheven. In Homs, waar de protesten tegen het regime het hevigst zijn, waren gisteren bijna alle winkels voor de derde opeenvolgende dag dicht. Voor vandaag staan in het hele land betogingen gepland; de grootste tot dusver, wat de activisten betreft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden