Rebellen Syrië onthoofden 12-jarig jongetje

steun | De onthoofding van een kind zorgt voor veel ophef, ook in Washington. De daders worden gesteund door de CIA.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Een onthoofding van een twaalfjarige jongen door Syrische rebellen heeft in het Westen het debat doen oplaaien over de militaire steun aan de opstandelingen. Leden van de jihadistische organisatie Nour al-Din al-Zenki onthoofdden eerder deze week een Palestijnse jongen omdat hij aan de kant van het Syrische regime zou hebben gevochten. De beweging staat op de loonlijst van de CIA en ontvangt daarvan wapens.

De executie vond plaats in Aleppo en werd op film vastgelegd. Daarop is te zien hoe het jongetje eerst wordt getreiterd en vervolgens op de pick-uptruck wordt onthoofd. Hoewel executies van kinderen door alle partijen in het conflict worden uitgevoerd, is het voor het eerst dat hiervan beelden zijn opgedoken.

Het filmpje heeft de Amerikaanse regering ernstig in verlegenheid gebracht. Washington steunt de jihadistische beweging sinds 2014, hoewel er toen al harde bewijzen waren van militaire en ideologische banden tussen Nour al-Din al-Zenki en Al-Qaida.

In oktober raakten Nour al-Din al-Zenki en Al-Qaida echter tijdelijk gebrouilleerd na een conflict over de controle van een wachtpost, maar kort daarop legden de twee partijen hun conflict bij. Al-Zenki bood haar excuses aan en liet weten dat 'de banden tussen ons en onze broeders (van Al-Qaida, red.) weer zijn hersteld en zelfs beter dan voorheen'.

In reactie op alle ophef heeft Al-Zenki zich gisteren gedistantieerd van de strijders die betrokken waren bij de onthoofding van het jongetje. De organisatie zei dat de daders 'gearresteerd' zijn en zullen worden berecht door een 'comité'.

Amnesty International meldde eerder deze maand dat Al-Zenki zich schuldig maakt aan executies, martelpraktijken en verdwijningen van burgers. Volgens slachtoffers die spraken met de mensenrechtengroep gebruikt de door het Westen gesteunde groep een aantal van dezelfde beruchte martelmethoden als het Syrische regime. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat Washington de beelden van de onthoofding zal onderzoeken. "Als we kunnen bewijzen dat die inderdaad heeft plaatsgevonden, dan zullen we een pauze inlassen wat betreft steun aan, of verdere inmenging met deze groepering", aldus de woordvoerder.

Ondertussen gaan er wel stemmen op binnen de Amerikaanse regering om een aantal jihadistische organisaties toe te voegen aan de terreurlijst. Momenteel zijn Al-Qaida en IS de enige twee soennitische bewegingen in Syrië die op de terreurlijst staan.Minister van buitenlandse zaken John Kerry overweegt nu, na hevige druk van Rusland, daar een aantal aan toe te voegen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden