Rebellen mogelijk bereid vrede te sluiten

Colombiaanse soldaten in actie tegen de rebellenbeweging FARC in Puerto Rico, Colombia. (AP) Beeld
Colombiaanse soldaten in actie tegen de rebellenbeweging FARC in Puerto Rico, Colombia. (AP)

Voor het eerst in veertig jaar lijkt de Colombiaanse rebellen-beweging Farc bereid tot vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering.

In een email aan het lokale blad Cambio zei Alfonso Cano, die sinds ruim een jaar de leiding over de beweging heeft, dat hij onder voorwaarden met Bogota in gesprek wil en voor 'een politiekeoplossing' is. Welke voorwaarden hij stelt is nog niet duidelijk. Ook is volgens Cano nog geen contact met de regering gelegd.

Eerder deze week kwam een ander gesprek met Cano al in het nieuws toen Colombiaanse kardinaal Dario Castrillon bevestigde telefonisch contact met hem te hebben gehad. Ook dit gesprek zou over mogelijke vredesplannen van de Farc zijn gegaan.

Begin juli had president ülonso Uribe laten weten dat naast het Rode Kruis en de Katholieke kerk, nu ook senator Piedad Cordoba toestemming heeft om contact met de rebellen op te nemen. Er lijkt nu dus via officiële kanalen contact tussen de regering en de rebellen tot stand te komen. De van oorsprong Marxistische Farc beweging zijn de laatste jaren grote klappen toegebracht door het Colombiaanse leger.

Vorig jaar overleed de toenmalige leider Manuel Marulada aan een hartaanval. De tweede man kwam om het leven in een aanval op zijn kampement. Ooit werd de Farc 20.000 man sterk geschat, nu ligt dat aantal rond de 9.000. In het begin sprak de beweging over landhervormingen en armoede bestrijding, maar langzaam werden de rebellen steeds gewelddadiger.

De beweging werd actief in grootscheepse cocaïnehandel en probeerde met ontvoering en afpersing geld te verdienen. Zo verloor ze haar steun bij de bevolking.

In oktober 2008 gingen miljoenen Colombianen de straat op om de Farc te smeken de bevolking met rust te laten. De rebellen hebben nog wel een aantal belangrijke gevangenen in handen, maar verloren hun grootste onderhandelingstroef vorige zomer toen Colombiaanse soldaten, verkleed als Rode Kruis medewerkers, hen overtuigden vijftien gevangen te overhandigen, onder wie oud-presdentskandidate Ingrid Betancourt.

Colombiaanse soldaten in actie tegen de rebellenbeweging FARC in Puerto Rico, Colombia. (AP) Beeld
Colombiaanse soldaten in actie tegen de rebellenbeweging FARC in Puerto Rico, Colombia. (AP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden