Rebellen leggen wapens neer

India belooft separatistische ex-strijders Assam een plek in de samenleving

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Honderden separatistische rebellen in het noordoosten van India hebben gisteren hun wapens ingeleverd bij de autoriteiten. Zij sluiten zich hiermee aan bij een wapenstilstand die de Indiase overheid de afgelopen twee jaar al met een aantal andere rebellengroepen heeft gesloten.

De overdracht van de wapens vond plaats in een stadion in Gauhati, de hoofdstad van Assam. In deze Indiase deelstaat vechten meer dan twintig etnische opstandelingengroepen al sinds 1979 voor meer autonomie en meer rechten voor hun bevolking.

De 676 strijders die gisteren hun wapens inleverden behoren tot negen verschillende groeperingen. In totaal nemen nu vijftien rebellengroepen in Assam deel aan vredesbesprekingen met de Indiase overheid. Ruim een handvol vecht nog altijd door, in een strijd die in ruim dertig jaar tijd aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost.

De ceremonie in het stadion werd opgeluisterd door de Indiase minister van binnenlandse zaken Chidambaram en enkele hoge militairen. De minister beloofde de voormalige rebellen dat zij weer zullen worden opgenomen in de samenleving.

"We zullen ervoor zorgen dat ieder van jullie gelijke rechten krijgt, nu jullie het geweld hebben afgezworen", aldus de bewindsman in zijn toespraak. "Alle meningsverschillen kunnen worden opgelost met gesprekken en wederzijds begrip."

Minister Chidambaram zei dat de autoriteiten en een aantal rebellengroepen dichtbij een alomvattend vredesakkoord zitten, maar hij gaf geen details. De Indiase regering zei eerder dat zij openstond voor onderhandelingen over meer autonomie op het gebied van bestuur, financiën en culturele rechten.

In de acht bergachtige en strategisch gelegen noordoostelijke deelstaten van India wonen ongeveer 200 verschillende etnische groepen en stammen. Het gebied grenst aan Bangladesh, Bhutan, China en Burma, en veel van deze groepen zijn etnisch verwant aan volkeren in deze landen. Velen klagen er al decennia over dat New Delhi hen totaal negeert.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden