Rebellen in Oost-Oekraïne zetten dwangarbeiders in

Pro-Russische separatisten bij een verwoeste trein bij het Oekraïense stadje Ilovaysk. Beeld reuters
Pro-Russische separatisten bij een verwoeste trein bij het Oekraïense stadje Ilovaysk.Beeld reuters

Opstandelingen in het oosten van Oekraïne maken zich schuldig aan de inzet van dwangarbeiders en begaan daarmee oorlogsmisdaden. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zijn de kleinste overtredingen van burgers die wonen in rebellengebied al goed voor dwangarbeid, die soms dicht bij de frontlinie moet worden verricht.

Redactie

De organisatie heeft veel getuigenverklaringen dat veroordeelden in dergelijke 'strafbrigades' blootstaan aan mishandeling en andere vormen van mensonterende behandeling.

'Rebellen in het oosten van Oekraïne moeten stoppen mensen in werkbrigades te dwingen en moeten stoppen hen bloot te stellen aan de gevaren van de frontlinies', aldus Hugh Williamson, HRW-directeur Europa en Centraal-Azië. 'Het zijn allebei oorlogsmisdaden.'

Drinken in het openbaar, drugsgebruik of overtreding van de avondklok kan al leiden tot dertig dagen dwangarbeid die onder meer bestaat uit het vullen van zandzakken, struikgewas weghalen bij controleposten, loopgraven aanleggen en meehelpen in de keuken. Controleposten komen geregeld onder vuur te liggen van het Oekraïense regeringsleger.

Een Pro-Russische militant op een tank bij Starobesheve. Beeld afp
Een Pro-Russische militant op een tank bij Starobesheve.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden