Rebellen halen vliegtuig neer in Oekraïne

Een verwoest huis in Marjinka, een voorstad van Donetsk. Gevechten daar kostten het afgelopen weekeinde zeker negen burgers het leven. Beeld afp
Een verwoest huis in Marjinka, een voorstad van Donetsk. Gevechten daar kostten het afgelopen weekeinde zeker negen burgers het leven.Beeld afp

UPDATE Separatistische rebellen hebben naar eigen zeggen in het oosten van Oekraïne maandag een transportvliegtuig van het type Antonov An-26 neergehaald. De autoriteiten in Kiev hebben toegegeven dat het contact met een militair transportvliegtuig weggevallen is.

redactie internet

Het zou hooguit 20 mensen aan boord hebben gehad, schatten zegslieden in Kiev. Volgens de rebellen is het vliegtuig neergeschoten bij Izvarino, een plaatsje aan de grens met Rusland, bijna 150 kilometer ten oosten van de regionale hoofdstad Donetsk.

Opstandelingen
In het oosten van Oekraïne zijn zeker 30 opstandelingen omgekomen door artilleriebeschietingen door het regeringsleger. De slachtoffers vielen in de plaats Alexandrovka in de regio Loehansk.

Dat maakte een woordvoerder van de pro-Russische rebellen bekend. De gevechten tussen het regeringsleger en de separatisten gingen maandag door.

Vredesgesprekken
Zondag kwam voor het eerst een man om op Russische grondgebied toen vanuit Oekraïne mortiergranaten werden afgevuurd. Twee huizen in de Russische grensplaats Donetsk werden getroffen door drie projectielen, in de regio Rogov. Ook zijn één of twee vrouwen gewond geraakt. Rusland noemde de beschieting 'een daad van agressie'. Oekraïne ontkent achter de aanval te zitten.

Volgens de Russische president Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel is de situatie 'duidelijk verslechterd'. Poetin en Merkel benadrukken de noodzaak om de vredesgesprekken met Oekraïne te hervatten. Desnoods moeten pro-Russische separatisten en de Oekraïense regering in Kiev contact leggen middels een videoconferentie. Volgens het Westen kan Poetin druk uitoefenen op de rebellen.

Donetsk
In Donetsk staat de oorlog op de drempel. Gevechten in het voorstadje Marjinka kostten het afgelopen weekend zeker negen burgers het leven. Onze correspondent Geert Groot Koerkamp schreef een reportage over de stad in Oost-Oekraïne.

'De driehonderd van Strelkov' staat op een groot reclamebord boven de Bogdan Chmelnitskistraat. Het lijkt de aankondiging van een nieuwe actiefilm, met Igor Strelkov en een aantal van zijn medestrijders in de hoofdrollen. Maar het plakkaat roept mannen op zich aan te sluiten bij het 'volksverzet' van de Donbass.

De rest van de reportage is voor abonnees vandaag te lezen in de papieren en digitale Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden