Rebellen en leger Congo hervatten de strijd

amsterdam –- Het broze staakt-het-vuren in Oost-Congo is gisteren uit elkaar gevallen door gevechten tussen strijders van rebellenleider Laurent Nkunda en het Congolese leger.

De jongste gevechten vonden plaats in het stadje Nyanzale, waar het leger een van zijn drie bases in de provincie Noord-Kivu heeft. Het leger zou zijn posities hebben verlaten en ’een groot aantal ontheemden vluchtte eveneens voor de strijd’ en zocht toevlucht op een VN-basis, zei een VN-woordvoerder. Duizenden mensen hebben Nyanzale inmiddels verlaten. De grootste legerbasis in de regio namen de rebellen al op 20 oktober in.

Volgens Nkunda viel het leger rebellenposities aan. „We werden deze ochtend drie keer aangevallen”, zei hij. „Mijn soldaten hebben het recht zichzelf te verdedigen.” Daarnaast beschuldigde hij de regering ervan gebruik te maken van milities uit Rwanda, Burundi en Oeganda.

Om deze reden heeft hij zijn missie uitgebreid, liet Nkunda weten. Wilde hij volgens eigen zeggen eerst de Tutsi-minderheid in de regio beschermen tegen Hutu-milities uit Rwanda, nu wil hij alle Congolezen bevrijden van een corrupte en verraderlijke regering. „We zullen vechten tot Kinshasa.”

Het lijkt sterk dat Nkunda met zijn naar schatting 6000 mannen zo ver zal kunnen oprukken door het ontoegankelijke land. Wel is hij een factor van belang geworden. Vandaag komen onder andere de leiders van Congo, Rwanda en de VN bijeen op een Afrikaanse top in Nairobi, Kenia. Aangenomen wordt dat vooral de president van Rwanda, Paul Kagame, een sterke invloed kan uitoefenen op de rebellen van Nkunda.

De partij van Nkunda liet echter weten dat het overleg niets zal opleveren. Nkunda wil rechtstreeks overleg met de regering in de hoofdstad Kinshasa. Er is al een vredesakkoord sinds januari, maar het probleem is dat niemand zich daaraan houdt.

De hulpverlening komt langzaam op gang. Een kwart miljoen mensen zou op de vlucht zijn. Human Rights Watch en OxfamNovib pleitten gisteren voor een snelle EU-interventiemacht. Die was in 2003 kort actief in Ituri, en dwong toen meer respect af dan het zwakke Congolese leger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden