Rebel in dienst van een oude vorstin

AMSTERDAM - Eens was hij een jonge rebel in de gereformeerde kerk, die een traditionele predikant deed uitroepen: ,,Jij aap van een jongen, jij blaag, jij dazer van formaat...'' Maar bij zijn huwelijk was prinses Beatrix bruidsmeisje. En nu, na zijn dood, vindt de herdenkingsdienst plaats in Paleis Het Loo.

Thijs Booy, die vrijdag 79 jaar oud is overleden, werd na zijn opruiende jaren vooral bekend als particulier secretaris van prinses Wilhelmina. De oude prinses wilde na haar aftreden als koningin voeling houden met jongeren, zeker als die, zoals Thijs Booy, zich hadden verzet tegen de Duitse bezetters en ook oecumenisch van instelling waren.

Booy was nog maar 28 jaar toen Wilhelmina hem per brief vroeg te helpen met haar autobiografie, 'Eenzaam maar niet alleen'. Hij was haar klankbord en adviseur in haar laatste jaren. Onduidelijk is wat precies zijn bijdrage aan het boek was, maar kennelijk was die zo groot dat Wilhelmina hem de helft van de opbrengst gaf.

Dat Wilhelmina hem had aangezocht, was opmerkelijk. Want hij was in kerkelijke kring omstreden met zijn stelling dat het christelijke Europa nog slechts een fictie was. Hij vond dat het de eigen schuld van de predikanten was dat steeds meer jongeren voorbij gingen aan de kerkdeuren. Zo tekende hij 509 vragen op uit de mond van jongeren, bijvoorbeeld: Waarom zijn die christenen zo stiekem over het seksuele leven? Dat viel rauw op het dak bij menig predikant.

Dat was voor Wilhelmina alleen maar een aanbeveling. Zij had in ballingschap tijdens de Duitse bezetting een hartstocht voor vernieuwing van het vaderland opgevat. Bovendien had ze het niet zo begrepen op de traditionele kerken. Ze ging trouw naar de kerk, maar thuis organiseerde ze haar eigen geloofsbeleving waarin plaats was voor vele gedachten uit Oost en West.

Naar aanleiding van zijn boek 'De jeugd van West-Europa' (1946) had Wilhelmina Thijs Booy al eens met andere jongeren te eten gevraagd. Ze liet flinke porties op tafel zetten want, zei de prinses: ,,Jonge mensen houden van flinke hoeveelheden.'' De prinses bleef contact met hem houden. In 1953 werd hij haar particulier secretaris om haar te informeren over nieuwe ontwikkelingen. Zijn werk lag buiten dat van de secretarie, maar daar vond Booy wel zijn grote liefde: jonkvrouwe S.E. baronesse van Randwijck, de tweede secretaresse. Voor het eerst deden een hervormde en een gereformeerde predikant samen de huwelijksbevestiging. Na Wilhelmina's overlijden schreef Booy nog enkele boeken, 'Het is stil op Het Loo' en 'De levensavond van Koningin Wilhelmina'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden