reacties

OF U OOK WEL EENS MOPPERT OP DE ARCHITECT VAN UW HUIS, VROEGEN WE U VORIGE WEEK IN ONZE WOONSPECIAL.

Een dichte serre, waarom?

Mijn woning is een huurappartement voor ouderen. Knap om op een relatief kleine ruimte een comfortabele woning te creëren. Ruim woongedeelte, aardig keukenblok en een gezellige eethoek. Maar er zijn ook minpunten. Het 'kleine kamertje' is wel erg klein, dat ook oudere mensen ruimte nodig hebben voor hun liefhebberijen, komt blijkbaar niet bij de architecten op. En waarom denken ze in Utrecht toch altijd dat ouderen blij zijn met een dichte serre of Frans balkonnetje waar je niet op kunt zitten? Je kunt wel op het terras beneden in de zon zitten, maar daar zit je niet alleen en dat vindt niet iedereen altijd prettig.

Fredy Schild

We ontwierpen ons eigen huis
De vraag: 'moppert u soms ook op de architect die uw huis zo onpraktisch heeft ontworpen' schreeuwt om een reactie. Mijn vrouw moppert zeker op de architect, curieus is alleen dat ik dat in dit geval zelf ben. Het mopperen gaat dan ook niet over het huis maar allerhande andere huwelijkse zaken!

Enkele jaren geleden hebben wij (mijn vrouw en ik) ons eigen huis ontworpen, een architectonisch experiment in flexibiliteit. Flexibiliteit in de Nederlandse woningbouw betekent meestal dat je de keuze hebt uit een extra serre of een dakkapel op een standaardwoning. Vandaar de naam 'Universal house'. Het huis bestaat uit een centrale trap waar omheen honderden verschillende indelingen mogelijk zijn. Nu, maar ook in de toekomst eenvoudig te veranderen. Nu wonen wij er met drie kinderen maar in de toekomst zal dat vast ooit anders worden. Of misschien willen we de keuken op de tweede verdieping?

Ons huis is duurzaam gebouwd en in diverse (vak)bladen gepubliceerd. Uw eerste vraag: 'bent u ook zo blij met uw woning' kunnen wij volmondig beamen. Is er dan niets wat beter kan? Natuurlijk wel. Zo zit bijvoorbeeld de thermostaat 15cm te hoog. Laten slopen ging mij te ver. De thermostaat werkt uitstekend.

Martin Groene-steijn, mede namens mijn vrouw Riette Koenen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden