reacties 'Zichtbaar blijven'

Of u de regels van het ouder worden aan uw laars lapt, vroegen we u naar aanleiding van het artikel 'Zichtbaar blijven' op oudere leeftijd. Hier een kleine greep uit uw reacties.

Weg met die joggingbroek!

Jaren geleden zag ik er tegen op, het ouder worden. Onzichtbaar worden, niets zijn!

Jaren van hard werken zijn voorbij. Ik ging met pensioen. Ik ben nu 66 en het valt me reuze mee. Overal tijd voor. Musea, tentoonstellingen, concerten en heerlijke vakanties, lekker veel fotograferen. Het artikel stimuleert me wél om meer aandacht te besteden aan het uiterlijk. Niet die gemakkelijke joggingbroek, maar goed zittende kleding met lekker felle kleuren, dáár heb ik zin in. Fantastisch, dat er door onder anderen Iris Apfel meer aandacht komt voor oude dames. Dank Iris! En vooral niet zeuren over het lichamelijke verval, het hoort er bij. Met opgeheven hoofd ga ik de volgende vijftien jaar tegemoet, beloofd!

Ans de Jong.

Boordevol plannen
Een prachtig artikel over de schoonheid van het ouder worden. Ook ik lap de regels aan mijn laars. Als bijna 62-jarige zit ik nog boordevol plannen. En er leuk uitzien, net even anders dan de rest: dat maakt het leven leuk. Ik run mijn eigen toko sinds 28 jaar, een drogisterij en postkantoor. Op mijn 59ste heb ik het diploma schoonheidsspecialiste gehaald, de boel verbouwd en een salon ingericht. Dit doe ik samen met een vriendin, we investeren in prachtige apparaten en gaan dit jaar weer op cursus.

In 2005 is er bij mij een nierfalen geconstateerd, een jaar later kwam de grote klap: Non-Hodgkin - Waldestrom, een niet te genezen vorm van beenmergkanker. Desondanks zit ik boordevol plannen en geniet van het vele werken, mijn beide zoons en twee prachtige kleindochters.

Jelly Westerhuis

Vrolijk ouder!
De foto's van de vrouwen in 'Zichtbaar blijven' waren een feest. Groot gelijk hebben ze; laat je niet afschrijven omdat er hier en daar en overal rimpels en een grijze haren verschijnen en er geen bouwvakker meer naar je fluit. Gelukkig zijn zij niet de enigen. In 1998 kwam in Amerika op initiatief van Sue Ellen Cooper een beweging op gang die nu wereldwijd bekend staat als de Red Hat Society, en meer dan een miljoen leden telt in meer dan twintig landen. In Nederland zijn al ruim honderd afdelingen. Red Hat ladies tooien zich, zoals de naam al zegt, met een rode hoed en dragen paarse gewaden, hoe uitbundiger hoe mooier. Wij versieren de straat en toveren een lach op de gezichten van argeloze voorbijgangers. Op onze Nationale landdag, dit jaar in Sprang Capelle, gaan zo'n vijfhonderd vrouwen grandioos uit hun dak. Ben jij vijftig en plus? Join us! Vier het leven!

Corrie Timmer

Moeder op de cover
Opvallen en er verzorgd uitzien, is voor mijn moeder een manier van leven. Als voormalig coupeuse is zij nog altijd geïnteresseerd in mode en kledingontwerp. Dit houdt haar op de been. Vorig jaar is deze 'cover' door mij ontworpen ter ere van haar 90ste verjaardag.

Bob Kemper

Verkleed naar Brugge
Ik heb genoten van het artikel. Zelf ben ik 67 jaar en woon in Zeeuws-Vlaanderen. Door kleding en hoedjes die ik draag, voel ik mij beslist niet onzichtbaar.

Eenmaal per jaar kleden mijn dochter(37) en ik ons volgens een thema, bijvoorbeeld romantisch of hippie, en gaan dan naar de brocante markt in Brugge en krijgen daar veel positieve reacties. Ook ben ik pas lid geworden van de Red Hat Society. Wij komen eenmaal per maand samen en gaan dan naar een museum, allemaal met een rood hoedje op en paarse kleding aan. Ik zit beslist nog niet achter de geraniums.

Van buiten word ik steeds ouder, terwijl ik vanbinnen een jong duifje blijf. Af en toe ben ik opnieuw zeventien. Dat weet niemand, want dat durf ik als vijftigplusser niet te tonen.

Als ik alleen ben, in mijn auto, laat ik mij wel eens gaan. Eerst verlos ik mijn strakke knotje en schud ik mijn haren duchtig los. Vervolgens duw ik het gaspedaal enthousiast dieper in, draai de volumeknop hoger en zing hardop 'Lust For Life' met Iggy Pop. Mijn wild gezang valt stil zodra ik de bewoonde wereld nader. Mijn muziek mag enkel keihard klinken in de verlaten polder - ik wil op mijn leeftijd niet gezien worden als een woeste oma in een rijdende discotheek.

Bea Ryckaert

Golden age
In Thailand komt een vrouw na de overgang in haar Thoi po ming, oftewel the golden age. Dit geldt zeker voor mij. Ik word dit jaar 70, net als Trouw, een dagblad dat mij mijn hele leven al begeleidt. Ooit illegaal verspreid door mijn vader, later als abonnee. Mijn motto: geniet van het leven.

Ik loop de vierdaagse, doe aan zwemmen, langlaufen, ga naar de sportschool. Voor de geestelijke balans: cursus Spaans, fotografie, wetenschappelijk werk, vrijwilligerswerk op een middelbare school, film- en balletvoorstellingen bijwonen. Als ervaren moeder (drie kinderen, zes kleinkinderen), sta ik jonge werkende buurvrouwen met raad en daad bij. Wat helpt: lachen, vooral om jezelf.

Ans J. Veltman-van den Bos

Grijs mag ook
Prachtig zoals deze vrouwen omgaan met het ouder worden. Zij trekken zich weinig aan van 'hoe het hoort'. Dit is mij (bijna 76) uit het hart gegrepen. Ook ik trek datgene aan waarbij ik me prettig voel, als het kan ook wat kleurrijks. Alleen zou ik niet het lef hebben wat deze vrouwen wel hebben: zich zo opvallend kleden.

Bij Marianne herken ik dat elke dag telt. Ik ben ook heel bewust aan het 'ont-moeten'. Ik vind het alleen jammer dat er bij het artikel geen foto staat van een vrouw die grijs haar heeft en de natuur haar gang heeft laten gaan.

leentje van vlijmen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden