Reacties uit Nederland op verkiezingsuitslag Israël

Ronnie Naftaniel, directeur van het CIDI Beeld ANP
Ronnie Naftaniel, directeur van het CIDIBeeld ANP

Een goede uitslag voor Israël. Elke regering zal over het midden moeten gaan. De kracht van Israël zit in het gematigde opkomen voor een goede economie en een rechtvaardige sociale samenleving. Dat zegt directeur Ronny Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

redactie

Hij wijst er overigens op dat de verschuiving minder groot is geweest dan het lijkt. Rechts heeft vijf zetels verloren. Daarvan zijn er 2 naar de religieuze partijen gegaan, 1 naar de Arabische partijen en 2 naar de linkse en centrumpartijen. Hij verwacht dat er nog wel problemen kunnen ontstaan binnen Likud. De partij van Netanyahu is gefuseerd met de extreemrechtse partij Yisrael Beitenu. Yisrael Beitenu heeft tot ergernis van gematigde Likudleden veel hoge plaatsen op de lijst gekregen en zij zouden kunnen besluiten met de partij te breken.

Volgens Naftaniel heeft Netanyahu het slechte resultaat van zijn partij te wijten aan zijn fletse campagne. Hij heeft zich gepresenteerd als een sterke man, maar de Israëliërs nemen hem kwalijk dat hij geheimzinnig heeft gedaan over het begrotingstekort van 4,2 procent en dat hij de relatie met de belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten, in de waagschaal heeft gesteld.

Opmerkelijk
Een opmerkelijke uitslag waarin het politieke midden heeft gewonnen. Dat zegt Benjamin Smalhout van Likoed Nederland over de Israëlische parlementsverkiezingen.

Hij verklaart de winst van de rechtse Likudpartij van premier Benjamin Netanyahu en de onverwacht snelle opkomst van de nieuwe centrumpartij Yesh Atid door hun nadruk op respectievelijk veiligheid en de economie: de twee belangrijkste thema's in de verkiezingsstrijd.

Omdat het linkse en het rechtse blok even groot zijn geworden en de veelheid aan partijen verwacht Smalhout een moeilijke coalitievorming. 'Netanyahu heeft waarschijnlijk een brede coalitie nodig, met bijvoorbeeld een religieuze partij en een centrumpartij'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden