Reacties op vernieuwd bajesplan: 'Teeven doet aan Grieks boekhouden'

null Beeld anp
Beeld anp

Staatssecretaris Fred Teeven doet aan 'Grieks boekhouden' bij de financiële onderbouwing van zijn aangepaste bajesplan, vindt D66. Gevangenisinstellingen reageren gemengd.

'De staatssecretaris zat opeens met een gat van 69 miljoen euro door het niet invoeren van de enkelband in plaats van celstraf. Hij wil dit door middel van Grieks boekhouden dichten. Bijna 40 procent gaat ten koste van het budget van de politie', constateert D66-Kamerlid Gerard Schouw.

'Door het nemen van efficiencymaatregelen kan de hogere loon- en prijsontwikkeling binnen de budgetten van de nationale politie worden opgevangen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de dienstverlening aan de burger', schreef Teeven de Kamer. 'Bijzonder omdat dit onderdeel tot op heden bezuinigingen bespaard bleven," aldus Schouw.

SP-Kamerlid Nine Kooiman noemt het nieuwe bezuinigingsplan 'nu minder slecht dan dat het was.' Maar de afzwakking van een slecht plan maakt het nog geen goed plan, aldus de politica. 'Omdat we hebben gezien dat actievoeren helpt is mijn oproep nu om verder te strijden, zodat het écht een goed plan wordt.'

Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie is ook helemaal niet blij met het plan : 'Staatssecretaris Teeven doet de processie van Echternach: twee stappen vooruit, een achteruit. Alleen beweegt hij in de verkeerde richting. Het is een haastklus en een bezuiniging waar we nog een hoge prijs voor gaan betalen.'

Niet alle gevangenissen zijn boos
De Abvakabo FNV laat woensdag weten dat de gevangenismedewerkers boos en teleurgesteld zijn over het nieuwe bajesplan. In het nieuwe plan van staatssecretaris Teeven sluiten er toch nog steeds 19 gevangenissen, 3 tbs-klinieken en verliezen ongeveer 2400 mensen hun werk.

'We hebben er hard voor geknokt, maar dat is het maximale wat we eruit kunnen halen.' Zo reageert de vereniging van gevangenisdirecteuren (VDPI) 'Het levert een dubbel gevoel op, maar dit is het maximale resultaat dat er te behalen viel. Je moet ook realistisch blijven. De volgende 6 miljard aan bezuinigingen dienen zich alweer aan. Op alle vlakken zal bezuinigd moeten worden,' aldus vereniging van gevangenisdirecteuren (VDPI).

Het personeel van inrichtingen in Scheveningen en Zoetermeer ontving het besluit 'met luid gejuich'. Dat stelde de ondernemingsraad van de PI Haaglanden, waar beide instellingen onder vallen. 'We hebben het besluit woensdagochtend op een personeelsbijeenkomst bekendgemaakt en daar was sprake van een enorme ontlading onder de medewerkers', aldus or-voorzitter Elias van Dijk.

In beide inrichtingen werken tussen de 850 en 900 mensen. Op een kleine afdeling in Scheveningen na, blijven de gevangenissen open. 'We zijn allemaal erg opgelucht maar blijven uiteraard wel stilstaan bij het lot van andere instellingen die wel moeten sluiten. Die blijven onze steun houden.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden