Reacties op het rapport

Minister Stef Blok (wonen): "Het is goed dat de commissie pleit voor een scherpere afbakening van de corporatietaken. Zo wordt voorkomen dat corporaties in commerciële projecten stappen waarvan de verliezen ten koste gaan van huurders en andere woningcorporaties. Het belang van de huurder moet in een herzien corporatiebestel expliciet het begin- en eindpunt zijn. Het rapport komt met ontluisterende voorbeelden waarbij het belang van de huurder slechts bijzaak lijkt te zijn. Het kabinet wacht nu eerst het debat in de Kamer over het rapport af."

Directeur Ronald Paping van Woonbond, de belangenvereniging van huurders: "Ik ben blij dat de commissie de huurders een steviger positie wil geven, zelfs wettelijk vastgelegd."

Voorzitter Marc Calon van Aedes, de koepel van woningcorporaties: "Ik ben opgelucht dat het corporatiestelsel niet in de prullenbak gaat." Het baart hem zorgen dat corporaties zich, volgens de commissie, alleen maar mogen beperken tot sociale woningen. "De hele herstructurering, de dorps- en wijkvernieuwing, komt dan op zijn gat te liggen. Dat zal niet direct zichtbaar zijn, maar dan hebben we over twintig jaar zware verpaupering zoals in Luik en Dortmund."

VVD-Tweede Kamerlid Roald van der Linde: "De feiten wisten we al, maar als je het allemaal op een rijtje ziet, valt het weer bepaald niet mee. Vooral de aanbeveling om terug te gaan naar de kerntaken, komt overeen met wat de VVD wil: nette huizen voor de doelgroep."

PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch: "De commissie toont het failliet aan van de zelfregulering: corporatiedirecteuren konden jarenlang zonder controle hun gang gaan, toezichthouders controleerden niet waar het geld aan werd besteed, en de politiek verzuimde in te grijpen. De huurder kreeg de rekening gepresenteerd. De PvdA steunt de aanbevelingen van de commissie om meer macht aan huurders te geven, corporaties weer dienstbaar te maken aan de samenleving en het toezicht veel steviger te maken."

De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed in Nederland (IVBN): "IVBN verwacht nu dat de politiek zal gaan afdwingen dat de corporatiesector zich voortaan primair gaat richten op de sociale kernvoorraad."

ChristenUnie-Tweede Kamerlid Carola Schouten: "De conclusies zijn confronterend. De aanbevelingen vragen om een zorgvuldige weging hoe excessen worden voorkomen en de woningcorporaties tegelijk wel de ruimte blijven houden om binnen duidelijke grenzen bij te dragen aan de leefbaarheid van de woonomgeving. Een overreactie van de politiek mag er niet toe leiden dat de huurders opnieuw de dupe worden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden