reacties op freelancen en natuurlijk leven

Veel reacties kwamen er binnen op zowel het freelanceverhaal van Roos Menkhorst als het stuk over de aantrekkingskracht van natuurlijke producten en rituelen van Myrel Morskate.

Ploeteren?

Het is me niet helemaal duidelijk welke boodschap Roos Menkhorst probeert over te brengen met haar zzp-artikel. Zij vindt dat ze ploetert en weinig verdient. Daar valt wel wat op af te dingen: om 8.45 zit zij nog rustig aan het ontbijt terwijl werkend Nederland al een uurtje aan het werk is. De werkdag begint pas om 10.30, er is voldoende tijd voor pauzes en om 17.45 is zij weer thuis mét kind: de werkdag zit erop. Ik denk dat de gemiddelde zzp'er in de bouw zich niet in deze luizenbaan herkent. Van pensioenplanning heeft zij met euro 50 in de maand ook niet veel kaas gegeten.


Michel Tuynman, Deventer

Ook blij als zzp'er

Toen het reclamebureau waar ik als tekstschrijver werkte in 2013 failliet ging, stond ik op straat en zag mijn toekomst er onzeker uit. Ruim drie jaar later denk ik vaak: ik had veel eerder als zzp'er moeten beginnen. De klanten voor wie ik schreef, heb ik grotendeels kunnen behouden en het werk is alleen maar toegenomen. Als kleine zelfstandige werken is heerlijk: je deelt je eigen tijd in, je hebt geen woon-werkverkeer en er is geen baas die elke vijf minuten verantwoording van je eist. Je werk is de beste reclame. Als dat aansluit bij wat je klanten willen, gaat het vanzelf, is mijn ervaring. Als ik aan acquisitie ga doen, krijg ik het waarschijnlijk te druk.


Kees van Rixoort, Dirksland

Inderdaad onderbetaald

'Journalisten verdienen gemiddeld 23.000 per jaar ondanks opleiding en ervaring', schrijft Roos Menkhorst. Dat is inderdaad weinig. Probleem is dat 'stukjes schrijven' niet serieus wordt genomen. Opdrachtgevers betalen veel freelancers per woord en gaan dan uit van 1000 woorden per uur, iets wat een volleerd typiste makkelijk haalt, maar alleen als ze gedicteerd wordt. Tijd voor research zit daar niet in. Ook niet bij 500 woorden per uur. Velen krijgen geen euro 0,05 per woord, dan begrijp je waarom het niet meer dan een droge boterham is.


Linda Sibeijn, soesterberg

Rennen voor weinig geld

Ik herken de zorgen van Menkhorsts oma. Ik zie mijn zoon 'ploeteren' als zelfgekozen zzp'er. Ik zie zijn zoons piekeren over hun toekomst, nu het eind van hun studie in zicht is. Mijn vier kinderen grootbrengen met een bijstandsuitkering was pittig. Maar er was elke maand geld. Voor hun vervolgopleiding waren er goede studietoelagen. Ik kon gaan slapen zonder zorgen. Nu houd ik mijn hart vast om de toekomst van mijn kinderen en hun kinderen. Toch vertrouw ik op hun verstand en vakkundigheid.


dineke Nauta, Sauwerd

Gezond verstand

Heerlijk stuk: 'Terug naar de natuur'. Al die groente/fruit/natuurhipsters komen er wel weer van terug. Gezond verstand bracht mij (uit 1928) naar een gezond heden. Ook onze nakomelingen - inmiddels drie generaties, volgen hetzelfde patroon. Gezond dénken helpt ook.


Albert L. Bloemendaal, Nijverdal

Gewoon vaccineren

Ik werk nu acht jaar als jeugdarts en ik vaccineer dagelijks kinderen. Autisme krijgen ze er niet van. Ik heb zelf geen kinderen. Als ik kinderen zou hebben, zou ik ze zeker hebben gebaard met maximale hulp. En ik zou ze laten vaccineren. Ben ik dus iemand die het kunstmatige volledig toejuicht? Ik eet zoveel mogelijk biologisch en fairtrade. Ik eet bijna geen vlees en vis. Als ik moet kiezen tussen biologisch vlees/vis of niet-biologische groente dan kies ik voor het laatste. Soms maak ik een keuze voor het natuurlijke, soms voor het kunstmatige. Voor mij is dat meer dan natuurlijk.


Rosanne van der Lugt, Amersfoort

Allemaal biologisch?

Voedsel, onbespoten, gekweekt in de aarde, zonder kunstmatige meststoffen, ideaal! Maar stel dat we in Nederland allemaal biologisch gaan leven. Dan zijn we waarschijnlijk na de winter allemaal verhongerd. Zeker als die winter volgt op een natte zomer. In de winter groeit er namelijk niet zoveel in Nederland. Het is de vraag of de voorraad voedsel die met de reguliere landbouw aanwezig is in de koelhuizen ook aangelegd kan worden als er niet bemest mag worden, of de ziekten bestreden. Gaan we dan massaal importeren? Natuurlijk leven is een illusie.


Jenne de Haan, Monster

Slikken en prikken

Natuurlijk moet Myrel Morskate slikken en laten prikken wat haar goeddunkt. Natuurlijk moet iedereen die ecologisch duurzaam poogt te leven dat doen. En hopelijk is het ook natuurlijk voor iedereen om zich hierover te informeren. Inmiddels is al veel geschreven over onderzoeksgegevens-


manipulerende graaiers. Als uit wetenschappelijk onderzoek iets 'bewezen' wordt, vinden we het waar. Wetenschap is onze religie. Of is die op haar retour?


Ireen Thomas, Den Haag

Ik ben boerin

Het verhaal van Myrel Morskate is mij uit het hart gegrepen. Ik ben boerin, wij hebben een melkveebedrijf. Wij worden ook vaak geconfronteerd met zaken die 'natuurlijk' moeten, zoals kalfjes bij de koe houden. Maar hoe natuurlijk is het als deze kalfjes grotere kans lopen om ziek te worden door een salmonellabesmetting via de mest? Hoe natuurlijk vind je het als een kalfje doodgaat van de honger omdat het niet kan of wil drinken bij de moeder? Ook vind ik het heel erg als ik lees dat je beter melk en vlees kunt kopen van biologische dan van gewone koeien omdat deze volgespoten zouden worden met hormonen en antibiotica. Ik heb niets tegen biologisch, maar hormonen zijn al tientallen jaren verboden.


Ans Kampkuiper-Sand, Almelo


Reactie


Staat u ook langs de zijlijn? Vindt u dat lastig, of heeft u een andere invulling gevonden voor uw dagen? Schrijf het ons in maximaal 120 woorden. Vermeld uw naam en woonplaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden