Reacties nucleair akkoord: 'wereld is gevaarlijker geworden'

De Israëlische premier Benjamin Natanyahu.Beeld afp

Een 'historische vergissing'. Zo noemt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het akkoord over het nucleaire programma van Iran. Uit het Iraanse en Amerikaanse kamp komen juist positieve geluiden.

'Vandaag is de wereld een veel gevaarlijker plek geworden. Het gevaarlijkste regime in de wereld heeft een belangrijke stap gezet in de richting van 's werelds meest gevaarlijke wapen', aldus Netanyahu tegen het Israëlische kabinet.

Volgens Israël worden de internationale sancties behoorlijk versoepeld, terwijl de belangrijkste delen van het Iraanse nucleaire programma intact blijven. Israël vindt ook dat onduidelijke afspraken zijn gemaakt.

De Israëlische minister voor Strategische Zaken Juval Steinitz noemde de afspraken die Iran in Genève maakte met zes wereldmachten eerder al een 'slechte deal'. 'De op het laatste moment aangebrachte veranderingen zijn onbevredigend. De overeenkomst was en blijft slecht.'

'Nieuwe weg naar een veiliger wereld'
De geluiden in het Iraanse en Amerikaanse kamp zijn een stuk positiever. Volgens de Iraanse president Hassan Rohani erkennen de wereldmachten met het akkoord het recht van Iran om een nucleair programma te hebben.

Ook de Iraanse minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken noemt het akkoord een 'groot succes'. De Amerikaanse president Obama sprak in een televisietoespraak van 'een eerste stap waarmee heel veel kan worden bereikt'.

De overeenkomst opent volgens Obama een 'nieuwe weg naar een veiliger wereld'. Hij zei dat het de islamitische staat is toegestaan nucleaire energie op te wekken, maar dat het akkoord moet voorkomen dat het land kernwapens ontwikkelt.

Verrijking
De Iraanse minister Zarif liet wel weten dat het recht op verrijking 'door niemand kan worden ontnomen'. Het recht op nucleaire technologie is een onvervreembaar recht voor een land", benadrukte hij. Het recht om uranium te verrijken staat echter niet in het Nucleaire Non-proliferatieverdrag (NPV), dat Iran heeft ondertekend. De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken benadrukte in een toespraak dat zo'n recht niet wordt genoemd in de overeenkomst.

'De overeenkomst in Genève is een belangrijke stap in het behouden van vrede en veiligheid', reageerde de Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken. 'Het mechanisme voorziet in de strikte controle van de verplichtingen en de waakzaamheid bij de toepassing ervan.' EU-Buitenlandchef Catherine Ashton zei dat het akkoord de 'tijd en ruimte' biedt voor gesprekken over een sluitende oplossing.

Testfase
De vijf leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland bereikten vannacht in Genève een akkoord over het nucleaire programma van Iran. Het akkoord voorziet in een soort testfase van 6 maanden waarin de landen onderhandelen over een oplossing die langer houdbaar is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden