REACTIES | Marcel van Dam: Ik heb niet gedemoniseerd

Marcel van Dam en Paul Rosenmöller demoniseerden Pim Fortuyn, de AIVD gaf Volkert van der G. vrij baan om de moord te plegen. Hoofdpersonen uit Theo van Goghs film '06/05', die morgen op internet in première gaat, reageren. ,,U bent een buitengewoon minderwaardig mens”, zegt Marcel van Dam tegen Pim Fortuyn.

De uitspraak komt uit een uitzending van het televisieprogramma 'Het Lagerhuis' in 1997, maar gemonteerd in de film '06/05' lijkt het alsof Van Dam die woorden vlak voor de moord uitspreekt.

Van Dam heeft later gezegd die woorden te betreuren. Ook nu zegt hij: ,,Ik vind niemand minderwaardig. Ik liet me tijdens dat debat kwaad maken, het liep uit de hand.” Hij vindt nu 'het niet kunnen' dat de beelden in de film zitten, vooral omdat ,,het zo ge-monteerd is dat het lijkt alsof ik het vlak voor de moord heb gezegd. De beelden zitten tussen uitspraken van politici tijdens de campagne, ik had helemaal niets met die verkiezingscampagne te maken. Het is vervalsend.”

Van Dam heeft de film gisteren bekeken en vond die moeilijk te begrijpen. ,,Maar ik ben ook geen bioscoopganger.”

Hij maakt zich geen zorgen over zijn veiligheid nu hij zo nadrukkelijk in de film zit. ,,Ik vind vooral dat ik in een daglicht wordt gezet waar ik niet in thuishoor. Ik heb niet gedemoniseerd.” Een van de voormalige LPFvoorzitters, Peter Langendam, denkt daar heel anders over. ,,Het doet er niet toe wanneer Van Dam dat gezegd heeft. De demonisering van Pim is daarna door blijven gaan. Ik heb dat iedere dag meegemaakt. En die linkse politici hebben er niets van geleerd. Bij Wilders doen ze nu hetzelfde als bij Pim.”

Volgens Langendam was er een 'enorme hetze' tegen Fortuyn, 'voornamelijk van links'. ,,Links is altijd slecht. Het Latijnse woord voor links is ook sinister.”

De voormalig fractievoorzitter en lijsttrekker van GroenLinks, Paul Rosenmöller, wil niet op Van Goghs film reageren, omdat hij die nog niet heeft gezien. In '06/05' zitten beelden van Rosenmöller, die tijdens de verkiezingscampagne over Fortuyn zegt: ,,Dit is niet rechts, dit is extreemrechts.”

Ook de AIVD komt er in '06/05' niet goed van af. De inlichtingendienst zou zijn getipt over de moord, maar niet hebben ingegegrepen. Dit om Mat Herben de kans te geven fractievoorzitter te worden en zo een meerderheid te creëren in de Tweede Kamer voor de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). ,,Flauwekul”, reageert oudvoorzitter Langendam. ,,Natuurlijk zijn er na de moord allerlei complottheorieën ontwikkeld. Mensen willen gewoon niet geloven dat één milieu-idioot dit heeft gedaan.”

Ook de AIVD noemt haar rol in de film 'onzin'. ,,Maar ja, het staat natuurlijk iedereen vrij om een scenario te schrijven”, aldus een woordvoerder van de Nederlandse binnenlandse spionnendienst

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden