reacties Man caves

Ik heb de rest van het huis

Mijn man (55) is al sinds hij een puber was liefhebber van de biljartsport. Sinds vorig jaar heeft hij eindelijk z'n eigen biljartkamer. De kinderen zijn groter, de Wii is weg, er is ruimte over. Er kwam een wedstrijdbiljarttafel van 2.20 bij 2.40 meter. Met bijpassende lampen, een scorebord en een keuenrek. Zo zoetjes aan komen er ook wandversieringen bij. In de schuur neemt zijn motor een belangrijk deel van de beschikbare ruimte in. Het was behoorlijk wennen maar goed, ik heb de rest van het huis.

Alice de Geus

Gamen op zolder

Vanwege mijn interesse in (met name) Japanse videogames en dan met name de Arcade of wel speelhalvariant, is een deel van onze zolder gewijd aan deze toch wel bijzondere hobby. Helaas ben ik sinds de geboorte van onze zoon een jaar geleden nog maar sporadisch op zolder te vinden, maar ik laat hem ook af en toe zijn ogen uitkijken. Omdat het leuk is te delen, bijgaand een sfeerimpressie.

Een echte man cave wil ik het niet noemen nu wij zelden met meerdere personen op onze zolder bivakkeren. Maar bij feestjes zie je dat mannen, vrouwen, jong en oud toch maar wat graag aanschuiven.

Rudie Becker

De visser en zijn schuur

Het begrip man cave wordt in de landelijke omgeving waar ik woon al eeuwenlang in de praktijk gebracht. Meestal zijn ze niet inpandig en staan ze achter of naast de woning.

Hoewel mijn partner en ik nagenoeg alles in goed overleg regelen, zijn er toch enkele zaken die ik liever niet in de huiskamer uitvoer.

Zo staat er in mijn 'eigen' ruimte een werkbank, waaraan ik allerlei reparaties verricht. Daar snijd ik mijn tongnaalden uit vlierhout en boet ik mijn fuiken. Ook het hoekwant zet ik er op en de daarmee gevangen paling maak ik daar schoon. Die paling rook ik vervolgens in de net buiten de deur geplaatste ton. Vruchten worden met een stomer verwerkt tot sap. En met enige regelmaat snij ik er wilde ganzen uit om tot worsten te maken. In mijn eigen ruimte staat een koelkast, voor het bewaren van het wild tussen alle bewerkingen door. Maar ook, en niet in het minst, om gelijk gestemde zielen met wie ik ervaringen uitwissel met een koele vissersborrel aan de praat te houden.

Opdat mijn levensgezellin niet telkens naar me op zoek hoeft, roep ik: "Ik ben even in de schuur."

Hennie J.A. Koopman

Bidden voor een goed doel

Eens per maand komen wij met een groepje mannen bij elkaar voor een zweethut ceremonie: een oud ritueel voor reiniging, heling en bekrachtiging. Het is een Indiaanse traditie afkomstig uit Noord-Amerika.

Een koepel van wilgentenen afgedekt met dekens. In een groot vuur worden stenen verhit die in de hut komen te liggen. Een oervorm van de hedendaagse sauna die zich met name onderscheidt door zijn spirituele karakter.

In plaats van vertier zoeken we hier diepgang. We danken voor wat ons gegeven is, bidden voor kracht om wat ons te doen staat en laten ons reinigen door de hete stoom.

Hutje bouwen, fikkie steken, mannen-onder-elkaar, zingen en bidden voor een goed doel: een volwassen man worden!

Ajeya van Drunen

Ik ben een bofferd

Ook vrouwen hebben soms behoefte aan een eigen plek om zich af te kunnen zonderen. De Engelse schrijfster Virginia Woolf wijdde er zelfs een heel boek aan: A Room of One's Own. Een eigen plek, het mooiste dat er is. Maar ik woon alleen, en mijn hele huis is mijn plek. Bofferd!

Liebje Hoekendijk

Kunnen mannen in deze zwaar geëmacipeerde samenleving nog echt man zijn? Heel wat mannen lieten in het mannennummer met hun man cave zien van wel. Ook u vroegen we naar uw man cave. Een selectie uit uw reacties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden