Reacties lopen uiteen op opzeggingen thuiszorg

DEN HAAG - De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP maken zich zorgen over de opzeggingen bij de thuiszorg voor het komend jaar. Ze vrezen dat er mensen bij zitten die wel thuiszorg nodig hebben, maar bang zijn dat zij dat niet meer kunnen betalen.

De partijen reageren op de schatting van de Landelijke Vereniging Thuiszorg (LVT) dat 2000 tot 4000 mensen de thuiszorg hebben opgezegd als gevolg van de verhoging van de eigen bijdrage. De verhoging, die inkomensafhankelijk is, is volgens de regering nodig om de snel stijgende kosten in de gezondheidszorg te beteugelen.

PvdA-kamerlid Smits maakt zich zorgen over gehandicapten die bang zijn het financieel niet meer te kunnen rondbreien en daarom afzien van hulp die zij wel nodig hebben. Zij wil dat staatssecretaris Ross (volksgezondheid) snel met aanvullende informatie komt over de opzeggingen.

Volgens het kamerlid Tonkens (GroenLinks) zeggen nu veel mensen de thuiszorg op, omdat zij op een goedkopere manier aan die hulp kunnen komen. ,,Hiermee krijg je een tweedeling in de zorg. Thuiszorg is er straks alleen maar voor de minima en dan zul je zien dat de kwaliteit dramatisch daalt.''

CDA-woordvoerder Vietsch vindt het daarentegen goed als mensen de thuiszorg opzeggen indien zij op een andere manier de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben. ,,Kennelijk zijn de voorwaarden in het verleden te ruim gesteld. Het is uiteraard niet de bedoeling dat mensen van alle hulp verstoken blijven omdat zij het niet kunnen betalen. We gaan daar kritisch naar kijken.''

Alle woordvoerders denken dat de opzeggingen onder meer het gevolg zijn van de verwarrende informatie die het Centraal administratiekantoor bijzondere zorgkosten (CAK) naar de gebruikers heeft gestuurd.

Lambrechts (D66): ,,Ik denk dat die brief onnodig veel angst heeft gezaaid. Het is te ingewikkeld om er zelf achter te komen welke gevolgen de verhoging heeft. Menigeen heeft het zekere voor het onzekere genomen en de thuiszorg opgezegd.''

Ross kan zich niet voorstellen dat mensen met een minimum-inkomen van thuiszorg afzien vanwege de verhoogde eigen bijdrage. Een alleenstaande met alleen AOW gaat per maand acht euro meer betalen. Door de extra fiscale maatregelen van het kabinet loopt die stijging terug naar 3,50 euro.

Bij de ouderenbond ANBO in Utrecht zijn de afgelopen dagen tientallen klachten binnengekomen. De bond gaat met het Nibud de effecten van de eigen bijdragen en andere bezuinigingen in kaart brengen. Midden februari gaan de ouderenbonden samen actie voeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden