reacties lastige gasten

Lees Wubbo

Glimlachend heb ik het artikel van Laura van Baars gelezen. Het is zo herkenbaar.

Als men iets nieuws ontdekt of bijvoorbeeld verliefd wordt, is de geestdrift soms zo groot dat overdrijving op de loer ligt. Of waar het hart vol van is, stroomt de mond van over.

Dit stabiliseert zich vanzelf. Zelf ben ik ruim 35 jaar geleden op de biologische toer gegaan. Uit protest tegen de dieronterende bio-industrie. Op zich is de huidige ontwikkeling zeer gunstig voor het klimaat, de natuur. Te lang is er roofbouw gepleegd. Leest u de brief van Wubbo Ockels maar, als u dat nog niet gedaan hebt.

Daar hoef ik niets aan toe te voegen.

Wilma Wijkmans, Assen

undefined

Hilarische onzin

'Dat de mensen niet meer in God geloven betekent niet dat zij niet meer geloven. Nee, integendeel, ze geloven alles', schreef ooit de Britse journalist G.K. Chesterton. 'Biologisch' is de religie geworden in de huidige tijd van de nieuwe Romantiek. Met alles wat daarbij hoort: hogepriesters, schriftgeleerden, farizeeën, dogma's, schisma's en moraal. Voor mij impliceert 'biologisch': ernstige verspilling, grove misleiding en bij tijd en wijle hilarische onzin. Uit principe gebruik ik daarom nooit biologische producten.

Ad Oomen, Maastricht

undefined

Ekoplaza Bilthoven

Wat jammer dat Laura van Baars haar boodschappen niet gedaan heeft bij de Ekoplaza op de Julianalaan in Bilthoven. Dat was een compleet andere ervaring geweest. Nette, ruime winkel en supervriendelijk personeel!

Gerda van der Plas, Bilthoven

undefined

Open je ogen

Wat een vreemde reactie om je beledigd te voelen als je vrienden voor biologisch gaan. Laura van Baars, je kookt vast lekker maar er is geen wetenschap nodig voor het besef dat al dat landbouwgif niet goed is en dat dieren niet diervriendelijk worden gehouden in de reguliere landbouw. Wees blij dat dit je ogen opent en kies in jouw eigen tempo voor gezonder voedsel. Eko keurmerk voedsel is niet bespoten of alleen met milieuvriendelijke producten. De supermarkten hebben prima biologisch eten. Dat is niet lastig, dat is bewust gezond kiezen. Wees blij met die vrienden.

Alice Lentjes, Ruurlo

undefined

Raapstelen?

Ach, ik ben de beroerdste niet. En dus liet ik me een proefabonnement op een biologisch voedselpakket aansmeren. Toen het eerste kratje bezorgd werd (van onbewerkt hout uiteraard; er boorde zich onmiddellijk een forse splinter in mijn hand) kon ik een gevoel van triomf niet onderdrukken. Wat was ik een verantwoorde moeder! De inhoud van het krat stelde me echter voor raadselen: wat waren dit voor groenten? Ik postte een foto op Twitter en ontdekte dat er raapstelen bij me thuis waren bezorgd. De hiermee bereide groenteschotel werd door het gezin met lange tanden opgegeten. De tweede week mocht ik, doodmoe thuis uit mijn werk, met een rode kool aan de slag. Na drie kwartier snijden waren de keuken en mijn mantelpak met donkerpaars sap besmeurd - en toen moest het koken nog beginnen. Op dat moment nam ik een besluit: voortaan gewoon weer voorgesneden groente uit de supermarkt. Heerlijk.

Olga Leever, Utrecht

undefined

Moestuin en Lidl

Heerlijk de hele middag in mijn moestuin gewerkt. De groente barst de grond uit. Deze spinazie, sla, aardbeien of uien hebben geen keurmerk. Ze krijgen vooral tijd om te groeien. Zonder kunstmest, wel met zweetdruppels. Morgen pizza met spinazie en ei, de laatste uit de Lidl. Alles bij elkaar superlekker. Mijn advies aan alle eters: doe niet moeilijk. Koop of kweek verantwoord wat kan, maar geniet vooral.

Gerald Harbers, Ede

undefined

When in Rome ...

Wij eten alveertig jaar pragmatisch vegetarisch en biologisch, thuis dus. Als we bij vrienden of familie eten, of in een restaurant worden uitgenodigd huldigen we het principe: When in Rome, do as the Romans do. Het gaat dan in de eerste plaats om samen eten. Onze gezondheid is daar, wetenschappelijk bewezen, ook bij gebaat. Dan smaakt de biefstuk best. Toch is het extra leuk als vrienden of familie ons niet alleen uitnodigen, maar bovendien vegetarisch biologisch uit hun slof schieten. Of bij ons komen eten en niet zeggen dat ze het vlees missen. Overigens, als we toch buurtsupers noemen: bij onze Dekamarkt kies ik de biologische varianten voor zeker driekwart van mijn boodschappen. Die zijn niet zo idioot duur als bij de AH, laat staan de Ekoplaza. Ze worden door zeer vriendelijk personeel aangewezen.

Corrie Klut, Beverwijk

undefined

Niet relaxed, die spekjes

Al vele jaren eet ik biologisch (dynamisch). Ik doe boodschappen in de moderne en goed gesorteerde Estafette in Driebergen, waar het personeel hartelijk en alert is. De reden om biologisch vlees te eten vind ik totaal niet vaag of zweverig. Ik vind het al een behoorlijke verantwoordelijkheid dat voor mijn eten dieren worden gedood. Het minste wat ik kan doen is dan te kiezen voor vlees van dieren die het zo goed mogelijk hebben gehad, in alle opzichten. Als ik bij 'niet-biologische' vrienden eet, kan ik daar oprecht van genieten. Ik ben dankbaar voor hun zorgzaamheid en voel de warmte waarmee het is klaargemaakt. Maar om te zeggen dat ik helemaal relaxed ben over de spekjes die ondertussen door het eten zitten, nee.

Marjolein Dorresteijn, Driebergen

undefined

Varieer

De voedselveiligheid in Nederland en Europa is nog nooit in de geschiedenis zo hoog geweest.

Biologisch eten is dan ook meer een hype dan een noodzaak. Zo gevarieerd mogelijk eten met zo mogelijk de nadruk op groenten en fruit en enige matigheid ten aanzien van vlees, vis, suiker en zout geeft een uitgebalanceerd voedselpatroon. Daar kun je oud mee worden en je mist niets aan smaak en lekkere hapjes.

Jan E. Mons, Harderwijk

undefined

Luxeprobleem

Ik vind de hele discussie langzaamaan vervelend worden. Het is een luxeprobleem. Mensen met een uitkering kunnen niet kiezen, zij moeten nemen wat het goedkoopste is. Veganistisch eten is alleen weggelegd voor mensen met een gevulde beurs. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten, veel van de markt en verse producten. Ik heb de mogelijkheid om te kiezen.

Yvonne Kleffel

undefined

Bevlieging

Soms bevliegt mij het gevoel dat ik vooral biologisch wil/moet eten, en zo veel mogelijk vegetarisch. Daar ben ik dan een paar weken mee in de weer. Best lastig, met een paar verstokte carnivoren aan tafel, waarvan er een steevast zegt: "Geen vlees? Dan heb je toch wat minder te kauwen" - ongeacht wat de pot schaft. Dus na een paar weken ben ik het weer beu en doe ik maar van alles een beetje. Dat heilig moeten moet ik al genoeg van mezelf. Wel vind ik dat, wanneer we toch dieren slachten, we beter alles kunnen eten. Maar waar vind je alles? In de supermarkt liggen alleen filets in alle smaken.

Paula Visser

undefined

De smaak van ijs ken ik nu wel

Ik heb ernstig overgewicht en ik had mij er al bij neergelegd dat dit zo zou blijven. Totdat mijn zoon, afgelopen december, zei dat hij zich ernstig zorgen maakte over de risico's. Dat gesprek heeft bij mij iets teweeggebracht, ik voel me schuldig dat hij zich zorgen maakt om mij en tegelijkertijd vind ik het ook heel aandoenlijk. Hij studeert geneeskunde en kent de consequenties van mijn levenswijze. Wat ik niet voor mogelijk hield, is gebeurd: sinds de Kerst ben ik tien kilo afgevallen, loop in de supermarkt de zakken chips voorbij, geen vette snacks , bakken ijs. Wél geniet ik van heerlijk fruit en gezonde dingen, en die zijn er legio en niet alleen maar saai. Krijg ik tóch ik aandrang om die bak ijs in m'n karretje te leggen, dan houd ik mezelf voor dat ik dat al zó vaak heb gegeten, dat ik nou wel weet hoe het smaakt. 't Is een tactiek en tot op heden werkt het. Op de vraag 'kunt u de neiging onderdrukken om vette snacks te kopen?', kan ik nú volmondig 'ja' antwoorden, met dank aan mij zoon.

Naam bij de redactie bekend

Vorige week schreef Laura van Baars over haar vrienden die hun neus ophaalden voor haar (niet biologische) maaltijd. Een selectie uit uw reacties:

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden