REACTIES | 'Haakbekken, ik had er zo op gehoopt'

* De haakbekken die maandag neerstreken in de wijk Beijum van Groningen trokken honderden toeschouwers. Hans Hut, vogelfotograaf uit Ten Boer (Gr):

Een heel spannende soort. Zo typisch mooi. Wat een aantrekkingskracht.

Ruud Brouwer, beroepsornitholoog uit Callantsoog (NH):

Wat een supersoort. Ik had hem nog nooit van mijn leven gezien, dus het is een echte lifer. Hier had ik zo op gehoopt. Mijn volgende wenssoort? Een sperweruil. Of een zelfontdekte blauwstaart. Allebei soorten uit het noorden. Martijn Voorvelt, componist uit Amsterdam (NH):

Ik kon met iemand meerijden. Ze zijn erg mooi. Je kent de plaatjes, maar dan blijkt zo'n volwassen mannetje toch verrassend rood. Roder dan ik had gedacht.

Max Berlijn, vertegenwoordiger buitendienst van een verzekeringsmaatschappij uit Epen (L) en lid van de commissie die de geloofwaardigheid van zeldzame vogelwaarnemingen beoordeelt: We zijn om kwart over 3 vannacht vertrokken. Het was eerst even zoeken bij de boom waarin de vogels waren gaan slapen; een meneer met grijs haar ontdekte ze in het plantsoen. In de paniek raakten heel wat statieven met telescopen door de war.

Klaas Eigenhuis, recordhouder met de meeste waargenomen vogelsoorten in Nederland, alsmede vogelnamendeskundige, uit Aalsmeer (NH):

Een vogel die in elk vogelboekje stond, maar die je gewoon nooit te zien kreeg. De naam? De bovenneb heeft een haak. Houttuyn vertaalde in 1763 de naam die Linnaeus de vogel had gegeven, Kernbyter, met Kanadasche Kernbyter. Pas later werd het haakbek. Arnoud van den Berg, hoofdredacteur van het vogeltijdschrift Dutch Birding, uit Santpoort-Zuid (NH):

Ze zijn zo vreselijk tam. En daardoor een eenvoudige prooi voor katten. Ik ken ze uit NoordAmerika. Ik heb ze wel steengrit zien eten op een heel rustige parkeerplaats. Je moest echt de auto uit om ze weg te jagen. Die moeite nam niet iedereen, getuige een fraai plat exemplaar.

De fotografen kruipen steeds dichterbij. De haakbekken vliegen op en gaan in een lijsterbes zitten. Merijn van Leeuwen, bioloog en terreinbeheerder uit Amstelveen (NH):

Stelletje aso's. Zitten die vogels op minder dan 10 meter afstand, moeten ze er nóg dichterbij komen. Schandalig.

Atsje Straatsma, een van de weinige vrouwen ter plekke, mét cameraatje, uit Groningen:

Ik weet niks van vogels, maar hoorde het van een collega. Ik ben vrijwilligster bij de Beijumkrant, een maandblad. Of de foto's geslaagd zijn? Er zaten steeds takjes voor, maar ik bewerk het wel een beetje op de computer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden