reacties de val van Roberts broer

Misdadig

Onbekend, onbegrepen, eng, onbehandelbaar, dood. Zie daar het lot van de schizofreen. Te vaak ontstaan door het gebruik van softdrugs. De hasjlobby is misdadig. Tot in de politiek aan toe wordt gesuggereerd dat een jointje moet kunnen. Wie het gevolg kent, weet wel beter. Het kan niet! Maar dat zie je pas als je kind begraven wordt.


Jenne de Haan, Monster

Bipolaire stoornis

Ik heb een bipolaire stoornis en in mijn vriendenkring ken ik meer dan vier mensen met schizofrenie. Ik heb ook een zware psychose doorstaan; het verschil tussen hun psychoses en de mijne is dat zij gedreven worden door stemmen, die zij letterlijk horen. In mijn psychose (maniforme psychose) werd ik gedreven door gevoelens tot het uiterste in het spectrum van de manie. Ik kreeg geen opdrachten die ik hoorde, nee, uiterste vormen van gevoelens dreven mij tot het doen van de meest onmogelijke dingen, waarbij ik geen een keer stemmen heb gehoord. Zie het zo: neem het gevoel van de drug ecstasy, vertienvoudig het en je komt in de buurt van een stevige manie. Na die manie komt de depressie, die even heftig is. Alleen in de ergste vorm heet het melancholie.


Merlijn Lucken, Breskens

Joint

Tijdens een reis door Thailand, dertig jaar geleden, nam ik een flinke trek van een aangeboden joint. Gelijk begon ik mijn omgeving heel anders te ervaren. Ik wist met stellige zekerheid dat men over mij praatte en ik werd voor mijn gevoel min of meer uit de groep geplaatst. Ik begon iets hierover te zeggen. Een man zei dat dit door de joint kwam. Op dat moment geloofde ik het niet, en heb ik de groep verlaten. Twee weken lang heb ik me heel alleen en angstig gevoeld, ondanks de mooie omgeving. Ik moest mezelf steeds toespreken dat het niet echt was, maar een psychose. Gelukkig had ik er ooit iets over gelezen, dat was mijn redding. Toen kon ik weer genieten van mijn reis.


Gilia Steffens, Hilversum

Menselijk lijden

Zoals Robert van Dijk leed aan de dood van zijn broer, zo leed ik van mijn 12de tot 38ste jaar omdat mijn moeder aan multiple sclerose leed. Als Van Dijk schrijft: "Waarom neemt God je kind dan tot zich", geeft hij een beeld van God als oorzaak van lijden. Tot mijn 22ste worstelde ik met die opvatting. Vanaf toen ontdekte ik bij de theoloog Dietrich Bonhoeffer een visie die mijn verdere leven bepaalde en diepe inhoud gaf. Die visie was: "Dat God zélf lijdt, is het meest overtuigende deel van het christelijk geloof." En: "Dat wij in de (lijdende) naaste God lief hebben, is het grote geschenk van het christendom."


Doede Wiersma, Leeuwarden.

Haperende Hersenen

Ik heb een hoofdstuk uit het boek Haperende Hersenen gelezen, helder beschreven door Iris Sommer. Zij beschrijft daarin o.a. de bipolaire stoornis en psychoses ('een psychose is het verliezen van de realiteit en verwardheid, vaak door slaaptekort'). Zelf heb ik verschillende psychoses doorgemaakt, over jaren verdeeld, en gelukkig allemaal met een goede afloop, dat is waarschijnlijk omdat ze op tijd herkend werden. Ik gebruik ook een antipsychoticum waardoor ik weinig kans meer maak op het krijgen van een volgende psychose. Het is een ernstige psychiatrische ziekte, die je niemand gunt. Het is aan niets te zien, maar des te meer te merken voor de persoon die het overkomt!


Hannie Piket-Schuller, Dordrecht

Rashondenwijzer

Leuk stuk, over honden. Honden zijn gezellig, sociaal, vrolijk en een beste vriend (de meeste dan). Des te belangrijker dat de hond zelf het ook naar z'n zin heeft, en dat begint met een weloverwogen keuze voor de aanschaf. Welk ras, of juist een kruising? Bij wie vandaan: een fokker, of juist iemand met een eenmalig nestje, of misschien via een stichting die honden uit het buitenland haalt? Wat je in ieder geval wilt voorkomen, is dat je een hond in huis haalt met aangeboren afwijkingen en ernstige gedragsproblemen. Helaas zijn er daar veel van. Leuk, zo'n labrador, maar zo jammer dat het ras zoveel rasafwijkingen heeft - populaire rassen hebben sowieso veel last daarvan. Laat aanstaande hondeneigenaren zich goed verdiepen voordat ze zo'n schattig pupje aanschaffen. Dier en Recht is een stichting die het opneemt voor dieren, en daarbij inzichtelijk maken waar mensen op moeten letten. Dus, Andrea Bosman, ik zou zeggen, lees de rashondenwijzer en dan ben ik benieuwd of de golden retriever of labradoedel het ras van keus is.


Mathilde Uiterwijk, Utrecht

Afgekeurd

Op een gewone woensdag in 2000, ik was toen 52 jaar, werd ik onwel tijdens mijn werk. Transpireren, hartkloppingen en een raar gevoel in mijn rechterarm, dus ik dacht gelijk aan een hartinfarct. Dat dacht mijn collega met EHBO-papieren ook, dus werd ik met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar bleek na onderzoek dat ik aan het hyperventileren was. Na een gesprek bij een psychotherapeut bleek ik een zware burn-out te hebben. Na een periode van herstel, proberen te werken op diverse manieren; twee dagen, halve dagen, alle mogelijkheden heb ik geprobeerd zonder langdurig positief resultaat. Na twee jaar sukkelen werd ik uiteindelijk afgekeurd. Ik kon het woord niet uitspreken en verzon allerlei variaties. In 2013 werd ik 65 jaar, en vanaf dat moment kon ik eindelijk genieten van mijn vrije tijd! Dat doe ik inmiddels elke dag. Maar met heel veel moeite en lang in therapie vooraf. Dit in het kort, maar wat een herkenbaar verhaal van uw partner.


Hanneke Haneveld, Amsterdam


Robert van Dijk schreef vorige week over de dodelijke val van zijn jongere broer. Lees hier andere persoonlijke verhalen. Ook reageerde u op het verhaal over het hondenuitlaatveldje in Utrecht en het eerdere artikel over 'afgekeurd' van Harmen van Dijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden