reacties de liefde voor vinyl

The Band

Nog steeds draai ik mijn collectie vinyl platen, bestaande uit jazz, pop en klassiek. De verzameling is ontstaan in mijn HBS-tijd; ik ben van 1937. Nog steeds kan ik in Groningen vinyl kopen, nieuw, maar ook heel goed tweedehands. 'Cahoots' van The Band, is één van mijn favorieten, jaren geleden gekocht.

Jan Venhuis, Groningen

Elvis Presley

Leuk artikel over het vinyl. Ik heb duizenden lp's en singles. Vanaf mijn veertiende jaar heb ik singletjes gekocht en later lp's.

Mijn eerste jaren zestig singles heb ik nog steeds: Elvis met 'Little Sister' én 'His Latest Flame' (een single met twee zogenoemde A-kanten!) en Fats Domino met 'My Girl Josephine' en 'The Sheik of Araby'.

Het is een erg leuke hobby: muziek verzamelen en steeds toch weer iets te vinden wat je nog niet hebt, of waarnaar je al lang op zoek bent. Nu ik niet meer werk, heb ik een speciale muziekkamer ingericht waar ik lekker kan luisteren naar mijn (oude) favorieten. Ik denk dat de muziek waarmee je bent opgegroeid , dikwijls de leukste voor je blijft. In mijn beleving is dit het tijdvak van 1955-1980.

Mijn all-time favorites zijn Elvis Presley (trouwens alle zogeheten Sun-artiesten) en The Beach Boys. Ik zou nog heel veel meer kunnen schrijven maar ik ga eerst maar wat muziek draaien!

Arie Mijnlieff

Roy Orbison

Zoals zovelen kwam ik (1976) als tiener via de lp's van mijn ouders in aanraking met fantastische muziek, muziek die maar weinig op de radio te beluisteren viel. The Everly Brothers, (de jonge) Johnny Cash en (de dunne) Evis Presley. Op mij maakte een verzamel-lp van Roy Orbison (1936-1988) de meeste indruk. Wát een stem, wát een muziek. Helaas was Orbison al overleden toen ik zijn muziek ontdekte. Toen ik later het nodige over hem had gelezen en gezien, realiseerde ik me pas hoe goed 'The big O' eigenlijk was en waarom zangers als Bob Dylan, Elvis, Bruce Springsteen, Bono en Barry Hay met hem weglopen.

En waarom The Beatles het indertijd een eer vonden om met Orbison - altijd met een donkere bril en in het zwart gekleed - op de foto te mogen. Ondanks dat ik sinds mijn tienerjaren nog veel meer fantastische muziek ontdekt heb, blijft Orbison een favoriete artiest. Bij nummers als 'Running Scared', 'Blue Angel' en 'It's Over' krijg ik nog regelmatig een brok in mijn keel. Al heb ik diverse Orbison-cd's, het liefste draai ik mijn eigen verzamel-lp van Orbison ('The best of Roy Orbison - 20 original tracks') op de oude Philips-platenspeler van mijn ouders uit 1968, en zo hard mogelijk.

Florian de Roder

Neil Young

Vanaf mijn twaalfde jaar heeft er een platenspeler op mijn kamer gestaan. Eerst draaide ik singeltjes, maar vanaf mijn vijftiende lp's. Gelukkig deden veel mensen hun lp's van de hand toen de cd zijn intrede had gedaan. Daardoor nam mijn verzameling enorm toe.

Dagelijks schalt er grammofoonmuziek door mijn kamer - waarvan bij sommige nummers de plaat steeds weer op het zelfde punt overslaat, maar dat maakt niet uit. Gelukkig kan ik een keus maken uit honderden prachtige exemplaren. Mijn eerste lp was 'Sunny Afternoon' van The Kinks met daarop het prachtige 'Dedicated Follower of Fashion'. Het was 1967. Grijs heb ik 'm gedraaid. Na 'Sunny Afternoon' was het hek van de dam: al mijn vakantiegeld ging op aan lp's, ik kon er geen genoeg van krijgen. Ondanks alles blijft mijn favoriete lp 'After the Goldrush' van Neil Young uit 1970 met het fenomenale 'Southern Man'. Wat een heerlijk nummer!

Henk Sieben

Bob Dylan

De mooiste lp blijft voor mij mijn eerste: 'Before the flood' van Bob Dylan & The Band. Voor mij is mijn collectie iets om te koesteren, want die gaat over mijn leven. Ik heb alle lp's altijd meegnomen en onderhouden, wij draaien ook alleen maar lp's thuis. Mijn oudste dochter heeft zich al gemeld als de volgende lp-archivaris van de familie.

Mark Klabbers

Vorige week schreef Joris Belgers over de nieuwe platenwinkel in Utrecht van Marlein Parlevliet: zonder cd's maar met louter vinyl. Of u nog lp's heeft, vroegen we u, of u ze weer koopt, en wat uw lievelings-lp is. Hier uw reacties.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden