Raymakers heerst op alle fronten

HOOFDDORP - Eigenlijk was het Nederlands kampioenschap springen een wedstrijd om niets. Er viel geen beslissing omtrent de definitieve equipe voor de Olympische spelen en veel topruiters ontbraken wegens verplichtingen elders.

Maar om het NK in Hoofdorp als een waardeloos concours te bestempelen zou de prestatie van Piet Raymakers geweld aandoen. De springruiter, die woonachtig is in het Belgische Arendonk, heerste op alle fronten en sprong met twee paarden zeer behoorlijk over de hindernissen. Raymakers geeft zelf toe dat het deelnemersveld mager was, maar dat doet niks af aan zijn prestatie. Raymakers: “Het was een loodzwaar weekeinde en ik heb nog geen vijf strafpunten verzameld in drie parcoursen. Misschien dat ik niet had gewonnen als iedereen mee had gedaan, maar dan hadden die andere winnaar ook een topprestatie moeten leveren.”

Na twee wedstrijden stond Raymakers met twee paarden in riante positie. Uiteindelijk koos hij ervoor om de nationale titel te pakken met Jewel's Emerald. En dat was toch wel een opmerkelijk gegeven want het eigenlijke toppaard van Raymakers was Amethist, het tweede paard waarmee hij ook in Hoofdorp goed sprong. Raymakers maakte enkele maanden geleden de overstap naar de stal van Cordia en het begint er steeds meer op te lijken dat hij de paarden steeds beter onder controle krijgt. Bij de beroemde stal Zangersheide boekte Raymakers de grote successen, maar na de verkoop van de inmiddels legendarische Ratina, moest Raymakers het steeds zonder toppaarden stellen.

Het uitblijven van successen begon steeds meer aan de ambitieuze springruiter te knagen en vooral het feit dat de Olympische spelen aan hem voorbij zouden gaan, deden hem beslissen om de overstap naar de stallen van Cordia in Wuustwezel te maken. Vanuit een schier hopeloze positie, Raymakers zat niet eens bij de voorselectie voor Atlanta, worstelde hij zich op bewonderenswaardige wijze terug.

Nu beschikt hij met Emerald en Amethist over twee paarden waarmee hij kwalificatie voor Atlanta kan afdwingen, maar in Hoofddorp liet Raymakers weten zijn Olympische aspiraties samen met Emerald te willen vervullen. “Amethist is een paard dat in het verleden meer gepresteerd heeft. Maar gaandeweg ben ik me steeds lekkerder gaan voelen in het zadel van Emerald. Het paard is beter gebouwd voor mij, ik rij er gewoon iets lekkerder op”, vertelt Raymakers over die beslissing.

De equipe, die in Atlanta de gouden medaille van Barcelona gaat verdedigen, staat voor de helft vast. Natuurlijk is Jan Tops met Top Gun de aanvoerder en ook Jos Lansink is een zekere factor, al is het paard Dulf nog wat onervaren. Voor de overige twee plaatsen is een stoelendans ontstaan waarvan het eind nog niet in zicht is. De eerste definitieve afvaller heet Eric van der Vleuten. Met Especiale reed hij een zeer behoorlijke wereldbeker-cyclus, maar tijdens de finale in Genève zakte de ruiter uit Mierlo door het ijs. Ook onlangs presteerde Van der Vleuten zeer matig in een concours in Sankt Gallen en dat was voor bondscoach Hans Horn de reden om Van der Vleuten te passeren voor Atlanta. Overigens eindigde de Brabander tijdens de nationale titelstrijd op de tweede plaats op ruime afstand van Raymakers. Henk van de Pol legde met Juriquilla beslag op de derde plek.

Nieuwe aanwinst

In Hoofddorp waren Jos Lansink, Wout-Jan van der Schans en Bert Romp afwezig omdat ze een CSIO reden in Luxemburg. Tijdens de landenwedstrijd presteerde het trio keurig door die wedstrijd te winnen. In de individuele wedstrijd liet Jos Lansink van zich spreken. In het zadel van de nieuwe aanwinst Cartago greep de zesvoudig nationaal kampioen de winst omdat zijn concurrent Ralf Schneider zich terugtrok voor de barrage. Bert Romp eindigde met Samantha op de tiende plek, terwijl Van der Schans met Leroy Brown elfde werd. Na een foutloze manche leiten biede ruiters in de tweede omloop twee balken stuiteren. Het lijkt erop dat Horn een keuze zal maken uit het drietal Van der Schans, Romp en Raymakers om de Olympische equipe te completeren. Na de concoursen in Geesteren en Arnhem geeft de bondscoach uitsluitsel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden