Rauwe en grauwe subcultuur

Amsterdam-Desmet; Nijmegen-Plaza Futura.

HANS KROON

'Mau Mau' is de naam van een tot ondergang gedoemde Hamburgse bar en striptease-tent, die bezocht wordt door allerlei aan lager wal geraakte proletariers, scharrelaars en kleine criminelen. Schrader brengt de laatste dagen van dit etablissement in beeld en laat zien hoe Inge, die de zaak runt, en haar klanten het verlies van hun vaste stek ondergaan.

Schrader wilde deze film in Hamburg draaien, "de havenstad waar de culturen, zwervers en autochtonen zich voortdurend mengen - iets wat ik nooit kon vinden in Munchen of Berlijn. Daar zijn geen wijken waar de seks-handel het lot beheerst (...). Ik ben gefascineerd door die van ieder kleinburgerlijk en radicaal principe gespeende wereld."

Vooral vanwege de door hem gekozen vorm slaagt Schrader er niet in deze fascinatie voor een rauwe subcultuur over te dragen. 'Mau Mau' heeft geen verhaal, geen tot in alle uithoeken doorgevoerd thema en geen goed uitgediepte hoofdfiguren. Wel mag de kijker zich scheel turen op een bijna willekeurige reeks, schots en scheef door elkaar gemonteerde levensflarden van zo'n tien stedelijke randfiguren.

Het aldus gewekte gevoel van onbehagen wordt nog versterkt door Schraders primitieve esthetische opvatting. De lelijkheid en hardheid van het leven aan de zelfkant drukte hij uit in grauwsluiers, bonkend camerawerk en harde beeldovergangen. Daardoor verlaat de toeschouwer deze film niet alleen scheel, maar bovendien met een stevige hoofdpijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden