Rauw vlees dat de kunst opnieuw moest bezielen

Een perspex doos met daarin een bloederige homp spierweefsel, gemaakt van was en pigment. Het is even slikken als je dit kunstwerk van Paul Thek bekijkt. Toen de kunstenaar in 1964 dit werk voor het eerst presenteerde in een galerie in New York, liepen bezoekers misselijk weg. Ze konden de aanblik van de bedrieglijk echt ogende stukken huid, vetlagen en spieren niet verdragen.

Deze sculptuur maakt deel uit van de serie Technologische reliekhouders die Paul Thek (1933-1988) in de jaren zestig maakte. De vergankelijkheid van de mens staat daarin centraal.

Thek presenteerde de serie aanvankelijk onder de titel 'Meat Pieces' (stukken vlees). De kunstenaar wilde zich er ook mee afzetten tegen de oppervlakkigheid van de toen heersende kunststromingen als popart en minimal art.

Er zitten religieuze verwijzingen in dit werk: de perspex doos doet denken aan een middeleeuwse reliekschrijn, waarin overblijfselen van een heilige of martelaar werden gepresenteerd. Door een kunstwerk als een hedendaags relikwie te tonen, wilde Thek de kunst opnieuw bezielen.

Dat mensen zich walgend afkeerden van de hompen rauw vlees, begreep de kunstenaar niet. In een interview in 1966 vroeg hij zich af: "Worden mensen misselijk wanneer ze een schilderij van Francis Bacon of Rembrandts 'De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp' bekijken? Iets is altijd lelijk en mooi tegelijk." Later lieten kunstenaars als Damien Hirst en Berlinde de Bruyckere zich inspireren door Thek. Ook hun werk heeft vaak een rauwe, bloederige rand.

Omdat Thek veel van zijn installaties van vergankelijke materialen maakte, zijn zijn iconische werken uiterst zeldzaam. Dat verklaart ook dat hij, ondanks zijn grote invloed op hedendaagse kunstenaars, amper vertegenwoordigd is in Nederlandse museumcollecties.

Dit werk is daarom een belangrijke aanwinst voor de Collectie Nederland. Het Haags Gemeentemuseum kocht het met steun van de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en het VSBfonds.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden