Rauw sprookje in de jungle

Geen gelikte kindermusical, maar een oorspronkelijk sprookje. In 'Jungleboek' geldt de wet van de jungle: je mag doden om te overleven.

ANITA TWAALFHOVEN

Een weesjongetje dat opgroeit tussen lieve wolven en andere vrolijk dansende dieren. Met dat Walt Disney-beeld rekent de danstheatervoorstelling 'Jungleboek' voorgoed af. Tien breakdansers van de groep ISH, de negenkoppige band Jungle by Night en rapper Gikkels brengen samen een rauwe en stevig swingende versie van het verhaal over de wolvenjongen Mowgli. Met een 24 meter breed beeldscherm rondom het podium, lianen, trampolines en bungee-elastieken om door de jungle te zwieren.

In de grote, spierwitte repetitiehal in Amsterdam-Noord repeteren choreograaf Marco Gerris en regisseur Titus Muizelaar om beurten met de dansers van ISH. Stoere jongens en meiden met sportkleding, veel tattoos en een vriendelijke blik. Vier dansers bewegen in één ritmische cadans over het speelvlak. Ze repeteren de sterfscène van Akela, de leider van de wolvenroedel die als een vader voor Mowgli heeft gezorgd.

De danser met de rol van Mowgli buigt zich over het dode lichaam van Akela, knippert met zijn ogen en voelt iets raars: het vocht van zijn tranen glinstert op zijn vingertoppen. Choreograaf Gerris loopt naar hem toe: "Dit is het sleutelmoment in de voorstelling, dat je merkt dat je anders bent dan de wolven: een mens. Het zijn allemaal nieuwe gevoelens voor je en dat dans je in de volgende scène van je af. Dan ga je helemaal los!" Door de speakers klinkt swingende Afrobeat van de band Jungle by Night, die in de voorstelling live op het podium zal staan.

Terwijl de dansers door repeteren, vertelt Gerris enthousiast over de samenwerking met de bandleden: "Hun muziek past perfect bij onze danstaal, je kan niet stil blijven zitten bij die percussiemuziek. Je vóelt je in de jungle als zij spelen. De dansers gebruiken verschillende stijlen voor de motoriek van de jungledieren, hiphop, B-boy, breakdance, freestyle, waving, soms ook een beetje klassiek. We maken geen gelikte kindermusical maar een lekker rauwe show."

Door de speakers klinkt een nieuw nummer en een danseres in de rol van Kaa de slang komt met glijdende bewegingen de dansvloer op. Na aanwijzingen van de choreograaf glijdt ze met hypnotiserende ogen verder in de richting van Mowgli en kronkelt zich langzaam om hem heen.

Gerris: "Dit is een verhalende choreografie en iedere beweging krijgt een betekenis in het verhaal. Mowgli moet dus precies weten wanneer hij een dierlijke of een menselijke beweging moet maken." Hij loopt met snelle tred weer terug naar het speelvlak, waar Mowgli zich eindelijk heeft losgeworsteld uit de wurggreep van de slang.

Regisseur Titus Muizelaar, die even tevoren de repetitieruimte is binnengekomen, haakt aan bij het gesprek. Met zachte stem, om het gevecht op het speelvlak niet te verstoren, vertelt Muizelaar: "Door de slang leert Mowgli de angst kennen. Maar net als ze denkt dat ze haar prooi te pakken heeft, brúlt hij zich los. De voorstelling is opgedragen aan de wetten van de jungle: dat je mag doden om te overleven. We brengen geen Disneysprookje met een koddige beer maar baseren ons op de oorspronkelijke vertellingen uit 'The Jungle Book' van Rudyard Kipling uit 1894, die veel rauwer en heftiger zijn. Het is een Oudtestamentisch verhaal dat verwijst naar de schepping van de wereld en de moraal van oog om oog, tand om tand. Als je kijkt naar de oorlogen en vluchtelingen in de wereld zijn de wetten van de jungle weer heel actueel."

Muizelaar wijst op de dansers die om Mowgli heen zijn gaan staan. Ze tillen hem gezamenlijk op en draaien hem rond, alsof hij zweeft. "In de voorstelling zie je tijdens deze scene, op het enorme beeldscherm rondom het speelvlak, een sterrenhemel verschijnen. In het donker lijkt Mowgli dan tussen de lichtjes in een zwart gat te verdwijnen."

Maar dat rustmoment tussen de sterren duurt niet lang. Na de scene met Kaa de slang volgt voor Mowgli de krachtmeting met zijn grote vijand de tijger Shere Khan, gespeeld door een stevige B-boy die met verende tred de dansvloer oploopt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden