Raúl Castro is nog steeds de broer-van

Een jaar vervangt Raúl Castro zijn zieke broer Fidel nu. Veel speelruimte ten opzichte van diens beleid nam of kreeg hij nog niet.

De Straat van Florida heeft een paar rustige maanden achter de rug.

Toen op 31 juli 2006 Raúl Castro (76) het roer overnam van zijn ziek geworden broer Fidel (80), wachtte de wereld benieuwd af of de nieuwe man ook nieuw beleid zou voeren – en dat gold blijkens de statistieken van de Amerikaanse kustwacht ook voor de Cubanen zelf. Maar nu boeken weer meer mensen een riskant enkeltje Florida.

Dat een omwenteling in Cuba niet de bedoeling was, werd vanaf het begin duidelijk gemaakt. De nieuwe machthebber verscheen de eerste twee weken niet in het openbaar en daarna nog maar mondjesmaat.

Bij die gelegenheden benadrukte hij dat er niets was veranderd in Cuba: Fidel Castro was de leider, de economische problemen zijn te wijten aan een onrechtvaardige economische blokkade door de Verenigde Staten en de dissidenten worden door dat land betaald.

Maar Raúl Castro is Fidel niet. Deman die vanaf 1959 die het land met lange toespraken en harde hand door de geschiedenis gidste, was maandenlang van het toneel verdwenen. Nu het hem beter gaat, beperkt hij zich tot korte tv-optredens met bezoekende bewonderaars en een column in het partijblad Granma. Dan kan het niet anders of hij zet minder zijn stempel op het beleid.

Dissidenten worden bijvoorbeeld nog steeds vervolgd op Cuba, maar net iets minder fanatiek dan voorheen. En vorige week, in zijn eerste toespraak op de nationale feestdag, erkende Fidels plaatsvervanger dat veel Cubanen te weinig verdienen om van te leven. Hij erkende dat de economie hervormd moet worden.

Die toespraak duurde een uur – kort voor wie Fidel gewend was, lang en verrassend veelzeggend gezien de stilte en de schaduwen die er altijd rond Raúl waren.

Maar veel bevindt zich nog steeds in de schaduw. Volgens Brian Latell, lange tijd Castro-volger bij de CIA, hebben Amerikaanse militairen onlangs contact gehad met Cubaanse militairen. In een interview met Radio France International zei hij dat dit onmogelijk kan zijn gebeurd zonder de toestemming van degene die tijdens Fidels lange leiderschap het leger onder zich had. Als dat waar is, dan zijn er onder Raúl meer koerswijzigingen te verwachten dan menigeen voor mogelijk hield.

Tijdens zijn toespraak vorige week riep hij de opvolger van president Bush op tot een open gesprek. Daarmee zei hij in feite: noodgedwongen zal ik wachten tot de huidige leider van de VS definitief is vertrokken. Hetzelfde lijkt hij ook te willen of moeten doen met de huidige leider van Cuba, zijn broer Fidel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden