Ratzinger's tweede boek over Jezus is uit

null Beeld afp
Beeld afp

Van de biografie 'Jezus van Nazareth', op persoonlijke titel geschreven door Joseph Ratzinger, verschijnt donderdag het tweede deel. Paus Benedictus XVI schrijft in dit boek, dat in zeven talen wordt gedrukt, dat Jezus Christus geen politieke revolutionair was.

In deel twee gaat Ratzinger in op centrale thema's van het christelijk geloof: de reden van Jezus' dood en de betekenis van zijn verrijzenis. Volgens het hoofd van de Roomse Kerk "kwam de zoon van God niet als een vernietiger, maar bracht hij de kracht van de liefde."

Ook refereert Benedictus in zijn boek aan de roerige politieke situatie in de wereld. "Is het niet zo dat de grootste dictators aan de macht blijven door ideologische leugens?", zo vraagt de paus zich af.

Joden
Eerder werd al bekend dat de paus in zijn boek de joden vrijpleit van de eeuwenoude beschuldiging dat zij verantwoordelijk zouden zijn geweest voor de kruisiging van Jezus Christus.

Hoewel de Rooms-Katholieke Kerk het idee van een collectieve schuld al in 1965 officieel heeft losgelaten, hebben joodse organisaties de stellingname van de paus verwelkomd. Zij denken dat die een krachtig signaal afgeeft tegen antisemitisme in de kerk.

"Tweeduizend jaar na de gebeurtenis was het echt hoog tijd dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk hier een duidelijk standpunt over verkondigde", aldus Ronald Lauder, hoofd van het Joods Wereld Congres. "De Joden hebben geleden onder brute vervolging en antisemitisme omdat christenen hen collectief de schuld gaven van de dood van Jezus Christus, terwijl hij zelf een Jood was en gekruisigd werd door de Romeinse machthebbers."

Nederlandse editie
De Nederlandse editie van 'Jezus van Nazareth; lijden dood en verrijzenis' verschijnt in april. Het eerste deel kwam in 2007 op de markt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden