Rattenvangers geschorst wegens jacht op zwanen

EMIEL HAKKENES

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft drie muskusrattenvangers met onmiddellijke ingang op non-actief gezet. Dat is gebeurd omdat het erop lijkt dat de mannen in diensttijd met materiaal van het hoogheemraadschap op zwanen hebben gejaagd, het zogenoemde zwanendriften.

De medewerkers van het hoogheemraadschap (verantwoordelijk voor het waterbeheer in delen van Utrecht en Zuid-Holland) waren te zien in twee tv-uitzendingen van 'EenVandaag' over zwanendriften. Het schap ervaart sindsdien 'onrust' en vreest voor reputatieschade. Daarom is het een onderzoek naar de nevenactiviteit van de rattenvangers gestart. Tot dat klaar is, mogen de mannen niet werken.

De zwanendrifters hadden een ontheffing voor het houden van zwanen, waarbij zij moesten kunnen bewijzen dat hun dieren geen wilde exemplaren zijn. In de praktijk bleken zij dit niet altijd te kunnen aantonen. Ook vingen zij illegaal wilde zwanen. Staatssecretaris Dijksma van economische zaken trok daarop de ontheffing in. De Voedsel- en Warenautoriteit legde de drifters bovendien een dwangsom op. Bij invallen die de Voedsel- en Warenautoriteit deed bij de zwanendrifters zijn in totaal 132 zwanen in beslag genomen.

De praktijk van het zwanendriften werd aan de orde gesteld door een dierenarts uit Stolwijk. Tussen haar en de zwanendrifters lopen de gemoederen hoog op. Over en weer zijn klachten ingediend en aangiftes gedaan. In Trouw van vorige zaterdag was een foto te zien waarop de dierenarts twee dode jonge zwanen toont. Daarop hebben de zwanendrifters bij de Voedsel- en Warenautoriteit gemeld dat de betreffende dierenarts illegaal wilde zwanen in haar bezit heeft.

Mede naar aanleiding van aangiftes van de dierenarts heeft het Openbaar Ministerie besloten een 71-jarige man uit Nieuwerbrug te vervolgen voor het overtreden van de regels voor zwanendriften. Hij wordt verdacht van dierenmishandeling en het overtreden van de Wet dieren en de Flora- en faunawet.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden