Ratlos

Net als alle goede kunst is een goede film in staat een mens te veranderen. Al is het maar voor even. Na het zien van 'Interview' bewoog ik me als Pierre Bokma door het huis en hield Katja Schuurman dicht tegen me aan. Helaas had mijn 'Katja' de film niet gezien dus is het effect van zulke veranderingen gering, maar de rol die Bokma speelt – die van een cynische, verwrongen journalist – lag me wel. Jammer dat hij niet rookte. Katja rookte, dronk en snoof en deed dat prachtig. Maar als een film een kijker kan laten veranderen, hoe is dat dan voor de acteur? ,,Ik neem zo'n karakter niet mee naar huis”, zei Bokma's collega-acteur Gijs Scholten van Aschat, die nu met 'Demonen' van Lars Norén op de planken staat en daarin een zwartgallige man speelt. Scholten van Aschat was de eerste gast in het nieuwe cultuurmagazine van de NPS dat 'TV3' heet. Hij vertelde dat hij niet graag helden speelt – want 'helden hebben geen humor' – maar liever tragische figuren die een geheim met zich meedragen. Daar was ik het als kijker die ook graag een geheim met zich meedraagt volledig mee eens. En wie héél veel televisie kijkt krijgt vanzelf iets tragisch.

Over tv-kijken gesproken, dat 'TV3' is natuurlijk als bijdrage aan de cultuur zeer welkom, ook al is de vorm nog niet geweldig dwingend. Zo was de eerste aflevering van een ander cultureel programma, 'Terug naar Oegstgeest', onderhoudender, ook al was het weer een boekenprogramma dat niet te veel over boeken mocht gaan.

Gemeenschappelijk aan zulke programma's is de poging de hogere en de lagere cultuur met elkaar te verenigen: zo mocht Geert Mak bij Sylvana Simons uitleggen dat hij ook wel eens een detective leest. 'Terug naar Oegstgeest' hield zich met het thema 'fietsen' bezig (,,Want de fiets is van ons allemaal”) en zelf ben ik benieuwd of 'TV3' iets aan voetbal gaat doen: ze hebben immers Matthijs van Nieuwkerk als medepresentator.

Want die ene wedstrijd gaat ons weer beheersen, al moeten we er nog een dag of veertig op wachten. Nederland-Duitsland. Maar eigenlijk begon de wedstrijd afgelopen woensdag al. Dat was de dag waarop ze tegen elkaar zouden oefenen – voordat ze wisten dat ze elkaar in Portugal zouden gaan tegenkomen. Nu zochten ze andere sparring-partners: Nederland ontving de Grieken, Duitsland reisde naar Roemenië. ,,Gaat u er maar even goed voor zitten, dat doe ik ook”, zei een grijnzende Jack van Gelder, terwijl hij even behaaglijk tegen de rugleuning van zijn stoel schurkte. We gingen kijken naar een samenvatting van de wedstrijd in Boekarest. Omgekeerd hadden de Duitsers via het ZDF rechtstreeks naar de tweede helft van de oefeninterland in Eindhoven mogen kijken. Alleen de tweede helft! Oranje scoorde soepeltjes vier keer. De Duitse commentator werd er moedeloos van en bleef zijn gehoor maar bezweren dat die Hollanders in die eerste helft toch heel erg 'ideenlos und konzeptlos, ja so gar ratlos' hadden gevoetbald.

Ik dacht nog even aan die grijns van Van Gelder. Het seizoen van de Lage Cultuur is woensdagavond begonnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden