Ratko Mladic veroordeeld tot levenslang

Links: Mladic in gesprek met Radovan Karadzic, die in 2016 werd veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf. Rechts: Mladic in de rechtszaal vandaag. Beeld ANP
Links: Mladic in gesprek met Radovan Karadzic, die in 2016 werd veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf. Rechts: Mladic in de rechtszaal vandaag.Beeld ANP

Ratko Mladic (74) is door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechters oordelen dat Mladic zich als generaal van de Bosnisch-Servische troepen tijdens de burgeroorlog in Bosnië schuldig heeft gemaakt aan volkerenmoord in Srebrenica.

Ook maakte hij zich schuldig aan andere misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder de bombardementen op Sarajevo, die het Tribunaal beschouwt als terreur tegen de bevolking. De zoon en advocaat van Mladic hebben aangekondigd dat hij in beroep gaat tegen de uitspraak.

Volgens zoon Darko hebben de rechters van het tribunaal niet eerlijk naar de feiten gekeken en hadden ze geen oog voor de Servische slachtoffers. "Gerechtigheid is vervangen door propaganda", zei Mladic' zoon. De advocaat van Mladic sprak van het 'totale falen' van het tribunaal.

Genocide

De voormalige topofficier uit het Joegoslavische leger ontpopte zich in de oorlog in Joegoslavië (1992-1995) als bedreven bevelhebber en gedreven nationalist in de strijd tegen vooral de Bosnische moslims. Hij wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de genocide rond het Oost-Bosnische Srebrenica.

Mladic werd in 2011 gearresteerd, een jaar later begon zijn proces. In de bijna zes jaar die daarop volgden, werden honderden getuigen gehoord en duizenden bewijsstukken overlegd. Eind vorig jaar werd levenslang tegen Mladic geëist wegens genocide, oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid.

Mladic was in eerste instantie zelf aanwezig bij het voorlezen van het vonnis. Na een uur vroeg hij om een korte plaspauze die uiteindelijk een dik half uur duurde. Daarna vroeg hij om uitstel of versnelling van de uitspraak omdat hij last zou hebben van een hoge bloeddruk. De rechter weigerde dit, waarop Mladic begon te schreeuwen. Daarop besloot de rechter hem uit de rechtszaal te verwijderen.

Onder leiding van Mladic werden duizenden mannen in Srebrenica opgepakt en vermoord. De inwoners van Sarajevo zullen Mladic vooral associëren met het beleg van hun stad tussen 1992 en 1995. De ex-generaal wordt verdacht de omsingeling te hebben georkestreerd die ruim vier jaar duurde. Ruim 11.000 inwoners haalden het einde van het beleg niet. Deze en andere gebeurtenissen leverden Mladic de bijnaam 'de slager van Bosnië 'op

Nabestaanden en reacties

Onder nabestaanden was veel belangstelling voor het vonnis. Voor het tribunaal stonden verschillende mensen uit de Balkanregio met spandoeken en portretten van slachtoffers.

Nadat het vonnis bekend werd, stroomden er verschillende reacties binnen. Zo is het ministerie van Defensie blij met het vonnis, maar benadrukt het dat het boek Srebrenica nooit dicht zal gaan. Wim Kok, premier tijdens de Bosnië-oorlog, noemt de uitspraak van grote betekenis. Kok zegt van van harte te hopen dat de nabestaanden deze veroordeling door het Joegoslavië-tribunaal als een belangrijke morele steun in de rug zullen ervaren en dat zij daaruit de nodige kracht zullen putten. Een woordvoerder van de Werkgroep Dutchbat III liet in een reactie aan het ANP weten blij te zijn met de veroordeling.

Voor de huidige Servische premier Ana Brnabic komt het vonnis niet als een verrassing. De Bosnische premier Denis Zvizdic zei dat 'zij die nog steeds oproepen tot nieuwe verdeling en conflicten zorgvuldig het vonnis moeten lezen, voor het geval ze nog niet klaar zij om hun verleden onder ogen te zien'. Hij zinspeelde daarmee op het voortdurende separatisme in de autonome Servische regio in Bosnië.

Lees ook: De Servische ‘helden’ hangen in café Gekkenhuis
Lees ook: Mladic' schuld wist de onze niet uit
Lees ook:
Mladic was waar hij niet wilde zijn: de rechtszaal
Lees ook:
Bosnische leider dreigt met oorlog tegen afscheiding

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden