Ratko Mladic noteerde in Bosnische oorlog alles in 22 dagboeken

Als commandant hield Ratko Mladic tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina nauwgezet dagboeken bij. 22 van die notitieboekjes van de ex-generaal zouden nu in handen zijn van de aanklagers, die ze willen gebruiken als bewijsmateriaal om de verantwoordelijkheid van Mladic aan te tonen.

De notitieboekjes bevatten informatie over zijn acties, zijn gedrag, maar ook zijn gemoedstoestand. Uit de aantekeningen zou blijken dat Mladic wapens en training verstrekte aan zijn onderdanen die het vuile werk opknapten. Ook duiden zijn aantekeningen erop dat hij wist van de plannen voor de etnische zuiveringen. De aanklagers stellen dat met de dagboeken het cruciale aandeel van Mladic in de gezamenlijke misdadige ondernemingen kan worden aangetoond.

De dagboeken werden al eerder in beslag genomen door de Servische autoriteiten in een appartement van Mladic. De authenticiteit is vastgesteld door medewerkers en experts, die stelden dat het inderdaad om het handschrift van de commandant ging. Delen van de dagboeken zijn al gebruikt bij andere zaken die bij het Joegoslaviëtribunaal dienen.

Mladic was niet de enige die notities bijhield. Begin dit jaar ontstond commotie omdat een Dutchbatter, die tegen Radovan Karadzic getuigde, weigerde zijn dagboeken aan het tribunaal te overhandigen. Johannes Rutten hield notities bij tijdens zijn verblijf van januari tot juli in de moslimenclave Srebrenica, maar vond zijn aantekeningen te privé om af te geven.

De rechters besloten dat hij persoonlijke gegevens mocht afschermen, maar dat de rest leesbaar moest blijven. Als Rutten zijn dagboeken niet zou inleveren, zou hij maximaal zeven jaar gevangenisstraf, of een boete van 100.000 euro kunnen krijgen.

In maart overhandigde hij zijn notities. Rutten vond samen met collega's, onder wie Eelco Koster die over enkele dagen zal getuigen, de lichamen van negen doodgeschoten moslims vlakbij de Nederlandse basis in Potocari.

De Dutchbatter maakte er foto's van, die leidden tot de affaire van het beruchte filmrolletje. Het ontwikkelen van de foto's in een laboratorium in Nederland mislukte, hetgeen door critici werd gezien als een cover up om bewijzen te vernietigen dat Dutchbat in een vroeg stadium van de massamoord wist.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden