Ratko Mladic behaalt succes met wraking van rechters

Ratko Mladic Beeld REUTERS
Ratko MladicBeeld REUTERS

Drie van de vijf rechters in de zaak tegen Ratko Mladic (75) worden vervangen, omdat ze mogelijk bevooroordeeld zijn. Dat blijkt uit documenten die de VN-rechtbank in Den Haag gisteren heeft vrijgegeven. De voormalige militaire leider van de Bosnische Serviërs behaalt zo een eerste succes in de beroepszaak tegen zijn veroordeling tot levenslang.

De rechtbank MICT maakte gisteren de beslissing bekend van de Franse rechter Jean-Claude Antonetti. Hij gaf de advocaten van Mladic gelijk in de bezwaren die zij maakten tegen enkele rechters in de beroepszaak. Zij hebben eerder uitspraken gedaan in zaken die verband houden met die tegen Mladic en tegen andere Bosnische Serviërs, en daarom bestaat het gevaar dat zij vooringenomen zijn.

Een van de gewraakte magistraten is de Amerikaan Theodor Meron, de hoogste rechter van het MICT. Die buigt zich over juridische zaken in de nasleep van het Joegoslaviëtribunaal. Meron is zeer ervaren in zaken tegen oorlogsmisdadigers. De vervangende rechters, uit Madagaskar, Burkina Faso en Oeganda, hebben minder ervaring.

Door deze wraking is de kans groot dat de zaak tegen Mladic vertraging oploopt. Vorig jaar werd hij door het Joegoslaviëtribunaal tot levenslang veroordeeld op grond van tien aanklachten wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Die heeft hij begaan in de Bosnische Oorlog, van 1992 tot 1995, onder meer in Srebrenica. Daar doodden zijn troepen vele duizenden Bosnische mannen en jongens in de enclave die onder bescherming stond van Nederlandse blauwhelmen.

Bloedige belegering

Ook andere plaatsen in Bosnië werden etnisch gezuiverd van Kroaten en Bosniërs door Servische militairen onder leiding van Mladic. Hij had ook het bevel over de jaren durende, bloedige belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Mladic heeft steeds volgehouden dat hij niet schuldig is aan de aanklachten.

Na het ondertekenen van de vrede in 1995, in het Verdrag van Dayton, verdween Mladic naar Servië. Daar bleef hij meer dan tien jaar buiten beeld, tot hij in 2011 werd gearresteerd en uitgeleverd. Zijn politieke leider, Radovan Karadzic, is ook in Den Haag veroordeeld wegens genocide. Hij kreeg 40 jaar gevangenisstraf en ging ook in hoger beroep.

Lees ook:

Het proces-Mladic was belangrijker dan alleen het vonnis

Ratko Mladic moet de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen. De rechters van het Joegoslavië-tribunaal achten de oud bevelhebber van het Bosnisch-Servische leger onder meer schuldig aan volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid. Ze legden hem de maximale straf op. Het belang van het proces tegen Mladic gaat verder dan het vonnis.

Ratko Mladic, ‘de slager van Bosnië’, hoort vandaag zijn vonnis

Onder zijn leiding werden duizenden mannen opgepakt in Srebrenica en in de dagen erna vermoord. Zestien jaar nadat het Joegoslavië-tribunaal hem had aangeklaagd, werd Ratko Mladic opgepakt. Het proces duurde jaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden