Ratels en fluitjes eren Wiels

Initiatiefnemer: Hij was geen heilige, maar zijn kritiek op corruptie steunen we

ROTTERDAM - Fluitjes, ratels, trommels en een brassband veroorzaakten zaterdag een hoop herrie op het Zuidplein in Rotterdam. Toch trok dit lawaaiprotest ter nagedachtenis aan de Curaçaose politicus Helmin Wiels slechts tientallen mensen.

"Een slappe boel", vindt Warren Laurens (65), die aan de zijlijn van de kleine menigte staat en naar de toespraken luistert. "Een protest als dit verdient een plek in het centrum van de stad. Nu zijn we in een onopvallend hoekje weggestopt." Laurens denkt dat de moord op Wiels te verbinden is aan de golf van ge-weldsincidenten op Curaçao van de afgelopen jaren. "Ik ben een Curaçaoënaar in hart en nieren, maar dankzij de toegenomen criminaliteit op het eiland voel ik me er niet meer veilig."

De op Curaçao geboren Jessy van Bracht, die ook deelneemt aan de lawaaimanifestatie, denkt dat de moord op Wiels niets zegt over de Antilliaanse gemeenschap. "Dit zijn de acties van een stel gekken, de meerderheid op het eiland is in rouw en vindt dat dit niet heeft mogen gebeuren." Van Bracht heeft lof voor de organisatie van het lawaaiprotest. "Het is belangrijk om de boodschap die Wiels uitdroeg, niet verloren te laten gaan."

"Het doel van het protest is niet alleen om Wiels te herdenken, maar ook om zijn gedachtegoed te eren", stelt Glenn Helberg, voorzitter van Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders en een van de initiatiefnemers van de lawaaidemonstratie. "Wiels was een controversieel man en wij willen hem absoluut niet heilig verklaren. Wel willen wij ons uitspreken voor vrijheid van meningsuiting en tegen corruptie." Helberg wijt de magere opkomst aan het wisselvallige weer.

Namens de Nederlandse regering bezocht minister Plasterk van koninkrijksrelaties het lawaaiprotest. Hij zal ook aanwezig zijn bij de begrafenis van Helmin Wiels, die morgen op het eiland plaatsvindt.

De twee broers die verdacht worden van de moord op Wiels worden acht dagen langer in hechtenis gehouden. Dat heeft de rechter-commissaris op Curaçao vrijdag besloten. De twee verdachten ontkennen nog altijd betrokkenheid bij de moord. Wel hebben zij toegegeven dat zij een dreigvideo op YouTube hebben geplaatst. Daarin wordt aangekondigd dat de moord op Wiels de eerste in een reeks is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden