Ratatouillecrumble

Ratatouille is een van de bekendste, maar ook een van de meest mishandelde Franse gerechten.

Het drabbige hoopje onherkenbare groenten dat je soms op je bord krijgt, lijkt qua structuur en smaak in de verste verte niet op het smakelijke mengsel van aubergine, courgette, ui, paprika en tomaat dat ooit de vrolijke naam ’ratatouille’ kreeg en dat later bij eenvoudige kampeerders zo populair werd. Ik pleit ervoor om ook eens thuis ratatouille te maken, in de oven, en er alleen goed brood bij te eten.

1 dl olijfolie; bloem; 250 g aubergines en 250 g courgettes, in plakken van ongeveer 1 cm; 200 g uien, grof gesneden; 200 g rode en 200 g groene paprika’s, in reepjes; 400 g tomaten, gepeld, van pitjes ontdaan, in vieren gesneden en uitgelekt; 4 tenen knoflook, grof gehakt; verse blaadjes tijm; 4-6 eetlepels gehakte basilicum; zwarte peper uit de molen; zout. Desgewenst voor de crumble: 40 g boter,in kleine stukjes; 100 g havervlokken; 75 g geraspte emmentaler, peper naar smaak.

Verhit de oven tot 180 ºC.

Verhit een scheutje olijfolie en bak hierin de plakken courgette aan weerskanten. Bestrooi ze aan weerskanten met een beetje bloem en leg ze in een ingevette ovenschaal. Strooi er zout, peper en wat tijm en basilicum over (doe dat bij elke laag). Doe hetzelfde met de aubergine. Bak de uien en schep ze op de aubergine. Maak dan een laag van gebakken reepjes paprika en tot slot van met knoflook gebakken tomaten. Zet de schaal afgedekt met aluminiumfolie 20 minuten in de oven (verwijder voor de laatste paar minuten het folie).

Voor mensen die altijd overal kaas bij willen, had een Franse diepvriesratatouille verkopende fabrikant een idee: maak een ratatouille-crumble. Dat kan natuurlijk ook met zelfgemaakte ratatouille. Snijd de boter in kleine stukjes. Doe de boter, geraspte kaas, havervlokken en peper in een kom en wrijf met uw vingertoppen de boter door de droge ingrediënten tot u een korrelig mengsel hebt. Haal de ratatouille na een kwartier uit de oven. Verhoog de oventemperatuur tot 200 ºC. Strooi het crumblemengsel in een dikke laag over de ratatouille en zet de schaal nog 10-15 minuten in de oven, tot de crumblelaag goudbruin is.

Heel eerlijk gezegd: geef mij maar ratatouille zonder kaascrumble.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden