Rasverteller Stomp boeit kinderen met held Anansi

Wijnand Stomp in ¿Mister Anansi¿. (Trouw) Beeld
Wijnand Stomp in ¿Mister Anansi¿. (Trouw)

Wijnand Stomp speelt dit seizoen onder meer ’Mister Anansi’ en ’Anansi Goes Tevee’. Info: www.puuree.com en www.anansiworldwideweb.com

Op het podium staat de batterij muziekinstrumenten van een band en aan het kledingrek daarnaast hangen de glitterkostuums en plateauschoenen van de zanger. Mister Anansi is een popster van wereldformaat, als we verteller Wijnand Stomp mogen geloven. Klein probleempje: hij komt niet opdagen voor het concert en het publiek zit al in de zaal.

Anansi is een klassieke held uit de Afro-Caribische vertelcultuur en door de vertelvoorstellingen van Stomp raakt hij hier ook steeds meer ingeburgerd. Anansi heeft altijd honger maar werken voor de kost is hem te veel. Als hij iets nodig heeft, ’leent’ hij het gewoon van anderen Al is hij van origine een spin, hij kan evengoed de gedaante aannemen van een held of een boef en anno 2009 duikt hij ook op als mediaster en computervirus. Anders dan eendimensionale sprookjeshelden als Roodkapje, Klein Duimpje of het Dappere Snijdertje is Anansi niet braaf maar een onvoorspelbare branie.

In de voorstelling ’Mister Anansi’ laat de verteller zien hoe hij het in één dag tot popster schopt in het land van koning ’Anthony Gottit the First’. Deze potentaat heeft alle horloges van zijn onderdanen in beslag laten nemen om zelf als enige bij de tijd te zijn. Dat laat Anansi natuurlijk niet op zich zitten. Hij leent het horloge van de koning want lenen is geen stelen, toch?

Stomp is een rasverteller en duikt moeiteloos van het ene personage in het andere. Met schommelende heupen zet hij de in rap Surinaams kwebbelende vrouw van Anansi neer en met een lijzige stem en kokette blik in de ogen is hij de buurvrouw die een oogje op Anansi heeft. Ook de koning, zijn hofhouding en zijn onderdanen komen in een grove schets tot leven. Tussendoor rapt en drumt hij en laat hij het publiek in een swingend ritme meeklappen.

Het valt niet mee om de aandacht van een kinderpubliek een uur lang vast te houden met een solovoorstelling maar Stomp krijgt het voor elkaar. Hij weet hen dan ook handig in het verhaal te betrekken. Als Anansi weer eens verstrikt raakt in zijn eigen web, vraagt hij de kinderen om raad. Hoe kan hij binnendringen in het paleis van de koning?

Een meisje weet een list en de verteller loopt dwars door het publiek naar haar toe. „Je moet een taart bakken en die gaan brengen!”, zegt zij opgetogen tegen hem. Die vondst vlecht hij vaardig in de voorstelling en zo verzint hij samen met zijn publiek het slot. De improvisaties, de cabareteske sketches en de onderonsjes met het publiek doen denken aan stand-up comedy voor kinderen.

(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden