Rasverteller De Hartog dood

AMSTERDAM - Jan de Hartog was bovenal een rasverteller, die jaren aan een anekdote kon schaven om de clou zo perfect mogelijk te timen. Zondagnacht overleed hij op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Houston aan de complicaties van een heupoperatie.

Zijn leven leest als een schelmenroman met een christelijk randje. De Hartogs vader predikte als dominee en vooraanstaand theoloog het Woord, zijn moeder 'voerde het uit'. Beide zaken tezamen leidden bij Jan de Hartog tot sociale betrokkenheid en het vermogen zaken met kracht te verwoorden. Naast een man van brutale avontuurlijkheid, zoals bleek uit zijn scheepvaartromans, was hij een sociaal bewogen mens die zich in Amerika thuisvoelde bij het werk van de Quakers en zich inzette tegen het onrecht.

De Hartog -auteur van tientallen boeken en toneelstukken- dankt zijn Nederlandse roem aan 'Hollands Glorie', een boek over het sleepwezen dat vlak na de capitulatie in 1940 uitkwam en gekrenkt Nederland steun gaf.

Na diens weigering zich voor de Kultuurkamer in te schrijven, vluchtte De Hartog in 1943 naar Engeland. In Texas, waarheen hij na de oorlog met zijn vrouw emigreerde, werkte hij verder aan zijn carrière.

Bestsellers als 'The Captain' (1966) en verfilmingen van zijn werk zoals 'The Key' met Sophia Loren) bevestigden zijn status als groot verteller.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden