Rasmussen verandert in tijdrit in Mister Bean

De poging van Michael Rasmussen om zijn podiumplaats te verdedigen mondde uit in een deerniswekkende slapstick. De geslaagde Tour van de Rabobank eindigde in een anticlimax.

Zaterdagavond verliet Michael Rasmussen het hotel om in de buurt van Saint-Etienne nog wat te fietsen. Hij wilde zijn malende gedachten tot rust brengen. In de voorgaande uren was het hem niet gelukt nog helder na te denken. Met nogal funeste gevolgen.

Zijn onevenwichtige mentale gesteldheid had hem vier plaatsen in het eindklassement van de Tour gekost. Rasmussen had er heilig in geloofd dat hij zijn dikke twee minuten voorsprong op Jan Ullrich kon verdedigen in de tijdrit rond Saint-Etienne.

Maar toen de Deen na drie kilometer van pure stress een rotonde verkeerd had genomen, en tegen het asfalt was geklapt, raakte hij volledig in de war. De controlfreak werd een fietsende Mister Bean.

Drie keer kneep hij in zijn remmen, omdat er iets mis zou zijn met zijn materiaal. Twee keer wisselde hij van fiets, omdat zijn reservefiets niet beviel. Mecanicien Ruud Beurskens werd er radeloos van. ,,Er was helemaal niets aan de hand met zijn fiets”, wist Beurskens na afloop zeker, terwijl hij van ontsteltenis ijsbeerde bij de Rabobus. Rasmussen was zo van slag dat hij in een afdaling spontaan een bocht miste, een koprol door het gras maakte en voor de vijfde keer van zijn fiets moest.

Ploegleider Erik Breukink duwde hem opnieuw aan en sprak op hem in. Collega Frans Maassen zat ook in de volgauto. ,,Het was logisch dat hij van slag was en panikeerde, maar dat het zó erg was? Het was een black-out. Die tweede val zagen we aankomen. We zaten te wachten: wanneer gaat hij vallen? We zeiden: neem in vredesnaam geen risico's meer en zorg dat je de tijdrit uitrijdt. Anders was de bolletjestrui ook nog in gevaar gekomen”, vertelde Maassen.

Achterhaald door Ivan Basso én Armstrong realiseerde Rasmussen de 77ste tijd. Hij duikelde in de rangschikking van plaats drie naar plaats zeven, op slechts acht seconden van de vijfde plaats. Breukink:

,,In tien kilometer vergooit hij alles, niet te geloven. Die reservefiets was identiek aan de originele, maar hij hielp alles om zeep. Normaal is hij heel stuurvast, maar dit was een d r a m a .''

Rasmussen bewees overtuigend dat hij niet geschikt was voor de rol die hij per ongeluk moest gaan spelen. Hij is een eenmalige toevalstreffer die met toestemming van Armstrong hoog in het klassement kwam. Volgend jaar zal hij niet meer die vrijheid krijgen. Dan is Rabobank weer overgeleverd aan de mysterieuze Denis Mentsjov, die faliekant faalde (85ste op 2 uur 35). De keelontsteking die hij in de Alpen had, mag niet als excuus gelden. De laatste week reed hij kerngezond achterin het peloton. Toch had de Rus niet de mentale veerkracht er nog iets van te maken.

Het is met de mantel der liefde bedekt, omdat de Tour voor Rabobank na twee slechte jaren al was geslaagd met twee etappezeges en de bolletjestrui. De zege in het bergklassement is een gevolg van een heldere doelstelling, iets wat in voorgaande jaren ontbrak voor de Tour. De overwinning van debutant Pieter Weening was een mijlpaal voor het Rabo-wielerplan. Het was Erik Dekker, dé steunpilaar van de ploeg, die zijn collega's in de eerste week inspiratie gaf. Ineens zat alles mee. Tot de schlemielige tocht van Rasmussen rond Saint-Etienne. Maassen: ,,Maar in Parijs zijn we dat allemaal vergeten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden