Rascha Peper (1949-2013)

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

"Rascha Peper was een echte vakvrouw, een geboren verteller, die een vaak eenvoudig maar ook zuiver taalgebruik paarde aan een groot inlevingsvermogen", zegt Rob Schouten, literair criticus van deze krant. "Ze was een verteller die zich grondig had gedocumenteerd, alle ruimte gaf aan de verbeelding", aldus directeur Annette Portegies van Querido. De uitgeverij maakte gistermiddag bekend dat schrijfster Rascha Peper zaterdag is overleden. Peper was al geruime tijd ziek. Vijf maanden geleden maakte ze zelf bekend ongeneeslijk ziek te zijn in haar column op de achterpagina van NRC Handelsblad.

In die rubriek sprak ze open over haar lot: "Ik zou heel graag gewild hebben dat ik de ziekte twee jaar later gekregen had, want - dat zullen alle schrijvers wel hebben - het laatste boek is wat echt de moeite waard is. Daar staat het pas echt allemaal in."

Peper overwoog om een collega-schrijver de roman waaraan ze werkte te laten afmaken, maar ze heeft nog net de tijd gekregen om dat laatste boek vanaf haar ziekbed, thuis in Amsterdam, te voltooien. 'Handel in veren' zal nog voor de zomer verschijnen, in mei. Patricia de Groot, Pepers redacteur bij Querido: "Ik ben erg blij dat ze haar laatste roman, waarin ze zo genadeloos onderbroken werd, nog heeft kunnen afronden."

Haar oeuvre bestaat uit zo'n vijftien romans en verhalenbundels. Peper debuteerde in 1990 met de verhalenbundel 'De waterdame'. Haar eerste roman verscheen een jaar later: 'Oesters'. De roman 'Rico's vleugels' uit 1993 belandde op de shortlist van de AKO Literatuurprijs. Het boek 'Russisch blauw' werd in 1996 bekroond met de Multatuliprijs.

Rascha Peper is een pseudoniem van Jenny Strijland. Peper had alvleesklierkanker. Ze is 64 jaar geworden.

'Boek waarin het allemaal staat' kreeg ze toch af

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden