Rapporteur mensenhandel slaat alarm

Recent advies over vrouwenopvang geeft dubbel signaal af over slachtoffers

De opvang van mensenhandelslachtoffers dreigt nog problematischer te worden dan hij al is. Een commissie adviseert de staatssecretaris van volksgezondheid, welzijn en sport deze groep niet langer een plek te geven in de vrouwenopvang. Meer dan 85 procent van de slachtoffers van mensenhandel is vrouw en een alternatief is nog niet voorhanden.

Gisteren stelde het Coördinatiecentrum Mensenhandel (Comensha) in Trouw al dat de opvang van grote groepen slachtoffers van mensenhandel problematisch is. Maar in een brief aan de vaste Kamercommissie volksgezondheid, welzijn en sport waarschuwt nationaal rapporteur mensenhandel, Corinne Dettmeijer-Vermeulen, voor de gevolgen van een recent advies over vrouwenopvang. De meeste slachtoffers van mensenhandel krijgen nu in dergelijke centra onderdak.

Het rapport 'Opvang 2.0, Naar een toekomstbestendig opvangstelsel' bepleit aanpassing vanwege de opkomst van nieuwe slachtoffergroepen, onder wie slachtoffers van mensenhandel. Tegelijk betoogt de adviescommissie-De Jong dat de doelgroep moet worden geherdefinieerd. Nu is die ruim: slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Maar de commissie-De Jong wil naar de definitie 'tijdelijk bieden van onderdak en begeleiding aan personen die, al dan niet gedwongen, de thuissituatie hebben verlaten in verband met geweld in huiselijke kring'. Vervolgens concludeert de commissie dat de slachtoffers mensenhandel daar niet onder vallen. Voor deze groep adviseert de commissie te zoeken naar een alternatief.

De nationaal rapporteur vindt dat een 'opvallende redenering die bovendien reden geeft tot zorg'. "Opvallend, omdat de commissie eerst aangeeft dat de slachtoffers van mensenhandel één van de nieuwe groepen is die aanleiding vormen tot verruiming van het opvangstelsel, maar vervolgens een definitie kiest waardoor deze slachtoffergroep niet in het stelsel past. De commissie noemt geen inhoudelijke gronden om de groep slachtoffers van mensenhandel afzonderlijk te behandelen", schrijft Dettmeijer-Vermeulen.

"De vrouwenopvang vormt tot nu toe een belangrijke voorziening voor de opvang van slachtoffers van mensenhandel. Wanneer het advies ertoe zou leiden dat slachtoffers van mensenhandel hier niet meer kunnen worden opgevangen, ontstaat een groot capaciteitsprobleem en valt belangrijke expertise weg."

Opstelten reageert
De zienswijze van de nationaal rapporteur wordt volgende week behandeld tijdens een hoorzitting van de Kamercommissie

De opvang van groepen slachtoffers van mensenhandel kan verbeterd worden, erkent het ministerie van veiligheid. Het is niet altijd makkelijk om slachtoffers onder te brengen. Wel lukt het volgens een woordvoerder uiteindelijk altijd om mensen te plaatsen.

De problemen met de opvang zijn dan ook niet groot. Dat benadrukte ook minister Opstelten afgelopen week in de Tweede Kamer. "Ik ontken de capaciteitsproblemen niet, maar er is slechts een wachtlijst van een paar plaatsen", zei hij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden